Alrik de Jong
Alrik de Jong Wetenschap 16 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

De vermoedelijke bron van het coronavirus: dit weten we over het schubdier

Het schubdier is mogelijk een bron van het coronavirus waar in China al meer dan 630 mensen aan zijn overleden. Dat concluderen Chinese onderzoekers. Wat weten we over dit prehistorische dier?

“De ontdekking dat het schubdier een mogelijke bron is, is van groot belang voor het beheersen van het virus”, aldus een verklaring van het Landbouwuniversiteit van Zuid-China die het onderzoek leidt. Uit het onderzoek, dat blijkt dat de genetische sequentie van het virus dat in het lichaam van schubdieren circuleert voor 99 procent gelijk is aan het coronavirus (2019-nCoV).

‘Geneeskundige’ krachten

Waarom zou je in hemelsnaam een schubdier willen hebben? Logische vraag, behalve in China. Daar dicht men geneeskundige krachten toe aan de schubben van het dier. Net als ivoor, waarvoor in Afrika nog altijd 15.000 olifanten per jaar worden geslacht. Waar ivoor vooral geldt als symbolisch medicijn met een preventieve werking, worden de schubben gebruikt voor de behandeling van aandoeningen als huidziekten, menstruatiestoornissen en artritis. Wetenschappelijk bewijs voor de werking is er niet. Ook het vlees van het dier is gewild onder Chinezen.

Miljoenen jaren oude acrobaat Het schubdier is een van de tien dieren die de beroemde bioloog David Attenborough mee zou nemen op zijn persoonlijke Ark van Noach. Niet zonder reden. Zo is dit het enige zoogdier dat volledig bedekt is met schubben, loopt hij al 80 miljoen jaar rond op aarde en likt hij met zijn geavanceerde tong 200.000 mieren of termieten per dag naar binnen. Dankzij de klauwen en grijpstaart zijn schubdieren goede gravers en klimmers. En als er gevaar dreigt, kunnen ze zich oprollen om zichzelf te beschermen. Eenmaal opgerold, kan het schubdier in zijn harde pantser wegrollen voor gevaar. Zo is het unieke beest beschermd tegen eigenlijk iedere diersoort, zelfs leeuwen weten geen raad met de gepantserde bal. Maar dan is er altijd nog de mens.

Schubdier Coronavirus
Het schubdier (Afbeelding: Roslan Rahman / AFP)

Snel ziek in gevangenschap

Normaal gesproken zou de mens niet in contact komen met schubdieren. Ze leven zowel in droge en schrale gebieden als in tropische bossen. Als er maar mieren en termieten in de buurt zijn en geen mensen. Maar de realiteit wil dat het schubdier het meest illegaal verhandelde dier op aarde is. Jaarlijks worden meer dan 100.000 uit de natuur gegrepen en verscheept naar China. Het probleem is dat ze door hun specifieke dieet en levenswijze in gevangenschap moeilijk in leven blijven en snel ziek worden.

Wuhan

Desondanks worden ze in China illegaal verkocht vanuit kooien op markten. Dat er in China een gevangenisstraf op staat, houdt de verkopers niet tegen, omdat ze zo veel waard zijn. Het coronavirus dook voor het eerst op in Wuhan, een stad in het oosten van China. Vermoedelijk op een markt voor vis en wilde dieren, die niet lang na de uitbraak gesloten werd. Stel je een oppervlakte van tien voetbalvelden voor met duizenden kraampjes en stalletjes. Vind tussen die miljoenen rare beesten, ledematen, ogen en andere niet te traceren onderdelen maar eens een paar illegale schubdieren. Om over de losse schubben maar te zwijgen. Het onderzoek wordt op dit moment uitgewerkt voor publicatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De vermoedelijke bron van het coronavirus: dit weten we over het schubdier
Sluiten