Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 24 feb 2019

Sciencefiction en wetenschap op het Imagine Film Festival

Ook dit jaar zal er weer een editie van het Imagine Film Festival plaatsvinden. Dit evenement focust zich met name op films in het fantasy, horror en sciencefiction genre. Daarnaast is er dit keer ook een themaprogramma rondom technologie.

Imagine Film Festival

Wat zou er gebeuren als de aarde na een paar jaar onleefbaar wordt? Zouden we dan naar Mars vluchten? Hoe zit het met genetisch gemanipuleerd DNA? Is deze ontwikkeling gevaarlijk voor de mens, wanneer die in verkeerde handen beland?

Dit soort vragen staan centraal in het wetenschappelijke programma Things to Come. Hierin worden toekomstvisies uit sciencefictionfilms naast de moderne wetenschap gelegd. Men gaat onder andere kijken naar zaken die de afgelopen jaren de krantenkoppen hebben gehaald, zoals de ambitie om naar Mars af te reizen (Jeff Bezos en Elon Musk) of het genetisch manipuleren van DNA.

Knutselen met DNA

Tijdens het festival zal Nadine Bongaerts (biologe) aan de hand van allerlei filmfragmenten vertellen wat de kansen én potentiële gevaren zullen zijn van de zogeheten CRISPR/Cas9 techniek. Deze ontwikkeling maakt het namelijk mogelijk om te knutselen met DNA, wat gemengde gevoelens oproept bij wetenschappers. Nadien zal de film Upgrade worden vertoont, waarin dergelijke technologie centraal staat.

Mission to Mars

Ondernemende miljardairs Jeff Bezos en Elon Musk werken momenteel aan een plan om commerciële reizen naar Mars te realiseren. De vraag is alleen, is dat wel haalbaar?

Deze vraag zal tijdens een lezing gesteld worden aan ruimtevaartdeskundige Erik Laan. Aansluitend worden twee sciencefictionfilms vertoont, namelijk Aniara en Prospects.

Secrets of Superhero Science

Bekende superhelden beschikken over allerlei spectaculaire superkrachten waarmee ze regelmatig de wereld redden. Zouden sommige van deze krachten ook in het echt mogelijk zijn? TU Delft onderzoeker en auteur van het boek Secrets of Superhero Science gaat vertellen over X-Men en hun genetische manipulatie, het geavanceerde zicht dat Hawkeye bezit en de wetenschap achter Spider-Man’s spinnenzijde. Ter afsluitend wordt er nog een geweldige superheldenfilm vertoont.

Praktische informatie

Het Imagine Film Festival zal plaatsvinden van 10 t/m 20 april in het EYE Filmmuseum te Amsterdam. De kaarten zijn in maart verkrijgbaar via de website van EYE. Lees ook ons artikel over films uit de jaren 80 die 2017 hebben geprobeerd te voorspellen.

Reageer op artikel:
Sciencefiction en wetenschap op het Imagine Film Festival
Sluiten