Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 19 jul 2020

Screenshot maken? Zo doe je dat op Mac, Windows, iPhone en Android

Het maken van een screenshot: hoe doe je dat nou eigenlijk? Dat is een vraag die we zo nu en dan voorbij horen komen, maar waar geen simpel antwoord voor is. Voor elk besturingssysteem of elk product werkt het namelijk net iets anders. Maar hoe dan precies?

In dit artikel leg ik het je uit. Ik vertel je precies hoe je een screenshot maakt met Mac, Windows, iPhone en Android. Leg ik je ook direct uit hoe je ze op bepaalde systemen kan bewaren.

Screenshot maken: zo doe je dat

Een screenshot is hartstikke handig. Dankzij mijn werk gaat er geen dag voorbij dat ik er niet eentje maak, maar ook zeker in mijn vrije tijd gebruik ik de functionaliteit regelmatig. Alleen gezien het feit dat we op onze redactie gebruik maken van verschillende besturingssystemen, kwam ik er al snel achter dat elk systeem zijn eigen manier heeft.

Daar komt het idee van dit artikel vandaan. Het opmerken van het feit dat het maken van een screenshot overal anders werkt en het gehannes dat ik in de loop der tijd heb meegemaakt. Het maken van een screenshot is namelijk hartstikke makkelijk, maar je moet maar even weten hoe het moet.

Zo doe je het op Mac

Screenshot Mac
Op Mac (Screenshot: WANT)

Van alle besturingssystemen en apparaten waarmee een screenshot te maken is, vind ik het op de Mac het lekkerst werken. Of het nu gaat om het gemak dat ermee gepaard gaat of de kwaliteit: het werkt hartstikke fijn. En het is ook helemaal niet lastig om er eentje te maken.

Een screenshot maken op Mac doe je als volgt:

  • Het hele scherm vast leggen | Shift + Command + 3
  • Slechts een deel van het scherm vastleggen | Shift + Command + 4 -> selecteer vervolgens het gebied dat je vast wil leggen
  • Specifiek venster vastleggen | Shift + Command + 4 + spatiebalk

Het maakt niet uit op welke software je Mac draait: op deze manier lukt het altijd. Heb je Mojave of Catalina als besturingssysteem, dan kan het ook makkelijker. Gebruik de combinatie Shift+Command+5 en een handig menu komt in beeld. Dat is de zogeheten screenshot tool.

De screenshots worden automatisch op het bureaublad opgeslagen. Daar hoef je zelf dus niets meer aan te doen.

Screenshot maken op Windows

Windows 10 screenshot
Screenshot Windows 10 (Screenshot: WANT)

Er is een standaard manier om een screenshot te maken in Windows. Het is mogelijk om de knop met het Windows logo in te drukken en vervolgens de PrtScrn knop te gebruiken. Als dat niet werkt, dan is het mogelijk om daar nog Ctrl of Fn aan toe te voegen.

Maar de makkelijkste manier lijkt het meest de Command 5 optie van de Mac. Het is mogelijk om een screenshot tool te openen in Windows 10. Dat doe je door Windows + Shift + S te gebruiken. Je kan vervolgens kiezen om het hele scherm vast te leggen of slechts een deel van het scherm vast te leggen.

Let op! Je screenshot wordt niet standaard opgeslagen. Rechtsonder in beeld verschijnt er een voorproefje van het schermopname. Klik deze aan en kijk of de screenshot gelukt is. Vervolgens is het mogelijk om hem op te slaan door op het flopje te drukken.

Screenshot maken met Android

Android screenshot
Zo werkt het op Android (Screenshot: WANT)

Wanneer je een screenshot op Android wil maken hoef je maar een ding te doen. Druk de volumeknop beneden en de power-knop tegelijkertijd in. Wanneer je dat doet geeft het scherm een soort flits en verschijnt er links-onder een voorproefje.

Deze wordt direct opgeslagen in je fotogalerij, maar het is ook mogelijk om de screenshot eerst nog te bewerken. Dat doe je door op het voorproefje te klikken en vervolgens de optie Wijzigen te selecteren.

Toffe toevoeging: er zijn smartphones waarbij je een langwerpige screenshot kan maken. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld een heel WhatsApp gesprek vast kunt leggen. Deze is onder andere te vinden in smartphones van Samsung en OnePlus. Er staat hierbij vaak de optie “lange schermopname”onder het voorproefje.

Werkwijze voor de iPhone

iPhone Screenshot
Zo werkt het op iPhone (Screenshot: WANT)

Een screenshot nemen op de iPhone werkt praktisch gezien hetzelfde als bij Android-smartphones. Al is dat wel een beetje afhankelijk van wel model je hebt.

Heb je een iPhone zonder thuisknop? Dan druk je de volume-knop boven en de power-knop tegelijkertijd in.

Heb je een iPhone met thuisknop? Dan druk je de power-knop boven en de thuisknop tegelijkertijd in.

Net als bij de Android zie je een voorproefje onderin staan en verkast de screenshot uiteindelijk naar je galerij.

Reageer op artikel:
Screenshot maken? Zo doe je dat op Mac, Windows, iPhone en Android
Sluiten