Toekomstige SD-kaarten zijn vier keer sneller dan huidige versies

De organisatie die verantwoordelijk is voor de specificaties van SD-kaarten, de SD Association, heeft een nieuw type SD-kaart aangekondigd. Het betreft de nieuwe SD 8.0-specificatie voor kaarten die straks SD Express genoemd worden. De datasnelheden zijn gigantisch hoog.

De SD Express-kaarten kunnen snelheden aan tot bijna 4 GB per seconde. Dat doel wordt behaald door gebruik te maken van zogenaamde PCIe 4.0- NVMe-interfaces. Dit is technologie die we doorgaans aantreffen in een solid state drive, ook wel ssd genoemd. Een ssd is een veel snellere interne schijf van een computer, dus dan is het ook niet vreemd dat de nieuwe SD-kaarten zo veel sneller zijn. De hogere snelheden zijn met name nodig doordat nieuwe technologieën, zoals 8K-video, veel meer ruimte opslokken dan voorheen.

SD-kaart
Achterkant van een SD-kaart. (Afbeelding: Pixabay)

SD-kaarten worden vier keer zo snel

Als we iets specifieker kijken, dan kan SD Express straks maximale overdrachtssnelheden aan van 3.938 megabytes per seconde. Dat is vier keer zo snel dan de snelste SD-kaart van dit moment, die 985 megabyte per seconde aan kan. Dit zijn kaarten die zijn gebouwd volgens de specificaties van SD 7.0 en SD 7.1, die gebruikmaken van de iets langzamere PCIe 3.1-interface. De nieuwe kaartspecificatie komt naar de SDHC- SDXC- en SDUC-geheugenkaarten, aldus de SD Association.

Dat kan betekenen dat we straks dus een supersnelle 128TB-geheugenkaart op zakformaat krijgen, met maximale overdrachtssnelheden van bijna 4 GB per seconde. 128 TB is op dit moment de SD-kaart met het meeste geheugen.

De kaartspecificatie is deze week aangekondigd, dus dat betekent dat het nog even kan duren voordat we de snellere kaarten in de winkel kunnen kopen. Eerst moeten kaartproducenten de kaarten nog maken en dan moet je ook zeker weten dat je apparaat er ondersteuning voor aanbiedt. Denk dan aan smartphones, camera’s, kaartlezers en meer van dat soort producten. Mogelijk moet je dus nieuwe hardware kopen om echt te kunnen profiteren van de hogere snelheden. Het kan dus nog wel even duren voor we allemaal zo ver zijn.

BusinessWire

Reageer op artikel:
Toekomstige SD-kaarten zijn vier keer sneller dan huidige versies
Sluiten