Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 30 mrt 2018

Sea of Thieves Review: Samen piraat spelen

Het zijn van een piraat geeft een enorme aantrekkingskracht. Samen met je maten varen over de zee. Je aan geen regels houden, op zoek naar avontuur en je schepen volladen met schatten. In de wereld van games zijn er heel wat titels geweest waarbij je zelf een piraat kon zijn. Denk maar aan Assassin’s Creed IV Black Flag. En nu hebben we Sea of Thieves. De game die perfect laat zien hoe het leven van een piraat nou eigenlijk is.

Soms is dat fantastisch. Als je samen met je maten plaats neem in een groot schip en op weg gaat naar avontuur. Soms is dat ook enorm saai als er niemand online is en je in je eentje maar een beetje zielloos ronddobbert.

Sea of Thieves is een duidelijk geval van ‘you either hate it or you love it’. En die liefde of haat heeft alles te maken met hoe je de game speelt. Na heel wat avonturen te hebben doorbracht, zijn dit onze bevindingen.

Samen op zee is fantastisch

Sea of Thieves is een game die je met anderen moet spelen. En dan bedoel ik eigenlijk niet met vreemden online. Dit is een game die er om schreeuwt om echt met vrienden te spelen. Met vier man op een grote boot, dan komt de game het beste tot zijn recht. Eén iemand is daarbij de kapitein en bepaalt welke richting de boot op vaart.

De andere zorgen zijn op de uitkijk. Zo klimt éeen iemand in het kraaiennest en geeft hij door waar vijanden zich bevinden. Een ander persoon bestudeert de kaart en vertel de kaptitein hoe hij de boot moet besturen en dan is er nog een vierde die voor de muziek zorgt.

Ook heel belangrijk. Met zijn vieren beleef je op die manier een echt uniek avontuur en krijg je een samenwerking die geweldig is.

Sea of Thieves

Strijden tegen andere boten is top in Sea of Thieves

Helemaal een feest is het wanneer je tijdens je toch een andere boot tegenkomt. Op dat moment gaat de focus van de verschillende spelers nog een stapje omhoog. Je hebt nog altijd de kapitein die vaart, maar de anderen zijn nu bezig de kanonnen te bemannen en de boot te repareren waar mogelijk.

Als je de andere boot zo goed als hebt afgeschoten, dan kun je met plezier toekijken hoe hij zinkt, maar je kunt hem ook enteren en met zwaarden en pistolen de strijd aan te gaan. Het is het piratenleven waar je altijd van hebt gedroomd.

Sea of Thieves

De visuele stijl is fijn uitgewerkt

Een ander fijn punt is de visuele stijl, die wat comic-achtig overkomt en heel goed door de game is verwerkt. Met name wanneer je op de woeste zee zit, oogt de game fantastisch.

Maar ook op de momenten dat het zonnetje schijnt en je op een klein eiland met palmbomen rondbanjert is de game een feest om naar te kijken. Het is moeilijk om niet vrolijk te worden van de game.

Sea of Thieves

De game legt nauwelijks iets uit

Tot zover de positieve punten van de game. Er zijn helaas ook een paar redenen om de game te mijden. Zo is het begin van de game nogal stroef. Ik ben in mijn eentje begonnen zonder me in te lezen over wat de game van me verwacht. Je komt er dan pijnlijk achter dat de game eigenlijk nauwelijks iets uitlegt.

Ik had een paar quests aangenomen en ben vervolgens de zee opgegaan in de hoop dat het duidelijk zou gaan worden wat ik precies moest doen. Maar niks daarvan. Zodoende vaarde ik een beetje zielloos rond.

Gelukkig zijn er inmiddels wat guides online te vinden en hielp het dat ik met vrienden aan de slag ging die de beta al een tijd hadden gespeeld. Voorbereiding is in het geval van Sea of Thieves dus echt het halve werk.

Sea of Thieves

In je eentje is het eigenlijk totaal niet boeiend

Sowieso is het af te raden om de game te gaan spelen als je geen vrienden hebt om er mee aan de slag te gaan. De dingen die je moet doen zijn best wel saai en repetitief. Dat heb je ook als je met vrienden speelt, maar dan heb je het gevoel dat je samen een game beleeft.

En dat gevoel is zo sterk dat het eigenlijk niet uitmaakt dat de rest van de game qua inhoud niet zo veel voorstelt.

Sea of Thieves

Sea of Thieves is nu uit op de Xbox One en pc. Wil je weten welke andere games voor de Xbox One de moeite waard zijn? Check dan onze handige tips hier.

Reageer op artikel:
Sea of Thieves Review: Samen piraat spelen
Sluiten