Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 10 nov 2017

Volgens mede-oprichter Facebook is het platform gemaakt om verslavend te zijn

Een van de mede-oprichters van Facebook, Sean Parker, heeft opvallende uitspraken gedaan over het sociale medium. Volgens hem buit Facebook de kwetsbaarheid van mensen uit en is het gemaakt om verslavend te zijn. Dat zijn stevige uitspraken van iemand die het sociale medium nota bene mede heeft bedacht.

Controversiële uitspraken door Sean Parker

De uitspraken die Sean Parker deed over Facebook hebben veel stof doen opwaaien. Facebook’s mede-oprichter vertelde Axios dat de basis van het sociale medium een ‘social-validation feedback loop’ is waarvan het algoritme onbewust psychologische kwetsbaarheden van mensen detecteert en exploiteert.

Dit betekent dat je als Facebook-gebruiker in een soort vicieuze cirkel terecht komt. Wanneer je als Facebook-gebruiker een like krijgt op je foto of op je post dan krijg je daar een soort van dopamine oppepper van. Dit moedigt je vervolgens aan om weer iets nieuws te posten.

Facebook

Volgens Parker was Facebook in het beginstadium continu bezig met het nadenken over hoe ze zo veel mogelijk van de gebruiker’s tijd en aandacht konden innemen. Parker zegt dat ze zich bij het ontwikkelen van het sociale medium goed bewust waren van de negatieve effecten hier van, maar dat ze er toch mee door zijn gegaan.

Het lijkt er op dat de mede-oprichter van het sociale medium achteraf spijt heeft over de rol die hij heeft gespeeld in het groot maken van social media.

Facebook

Invloed op productiviteit

Op dit moment heeft Facebook zo’n 2,07 miljard gebruikers wereldwijd. Het platform heeft voor velen van ons een bepaalde impact gehad op de manier waarop we met sociale contacten omgaan. In positieve zin maar wellicht ook in negatieve zin. Volgens Parker heeft het sociale netwerk waarschijnlijk invloed op onze productiviteit. Hij drukt in het gesprek zelfs nog zijn zorgen uit over wat het platform met de hersenen van onze kinderen doet.

Als iets zeker is, dan is het dat Facebook (net als vele andere sociale media) een goede drug zijn voor ons ego. In dat opzicht zijn de uitspraken van Parker ook niks nieuws.

Ook het feit dat Facebook onze productiviteit waarschijnlijk nogal beïnvloedt komt niet als donderslag bij heldere hemel. Wij kunnen zelf ook beamen dat het gemakkelijk is om afgeleid te raken van onze dagelijkse werkzaamheden door onzinnige informatie op het sociale medium.

Facebook

De echte reden waarom velen zo verbaasd zijn over de uitspraken van Parker, is omdat ze uit zijn mond komen: een van de mede-oprichters van het sociale medium. Dat voelt wellicht een beetje alsof Neil Armstrong vertelt dat zijn maanlanding toch in scène was gezet en hij ons allemaal heeft misleid. Oke, dat is misschien een wat meer kwalijke zaak, maar je begrijpt het punt.

Ondanks dat Facebook probeert zo veel mogelijk aanwezig te zijn in je leven, heeft dit ook zijn beperkingen. Zo lieten ze laatst weten je smartphone niet echt af te luisteren. Je smartphone afluisteren, was dat überhaupt mogelijk dan? Lees er hier meer over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volgens mede-oprichter Facebook is het platform gemaakt om verslavend te zijn
Sluiten