Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 22 feb 2018

Seedolab is de eerste autonome auto onder de plantenbakken

Als je moeite hebt met het in leven houden van je planten, kun je gaan voor een slimme plantenbak. Deze zorgt automatisch voor water en licht en je hoeft verder niet zoveel te doen. Toch moet je de plantjes vaak alsnog in de gaten houden, voor het geval er toch iets misgaat. Voor mensen die echt helemaal niks willen doen, is Seedolab ontwikkeld. Zie het als de professionele badass versie van een slimme plantenbak. Volgens de makers is het de eerste zelfrijdende auto onder de plantenbakken.

Planten, deur dicht en wachten

Lab in de naam slaat natuurlijk op laboratorium en het apparaat ziet er ook uit alsof het in een laboratorium thuishoort. Het zou echter verrassend makkelijk zijn om je plantjes te laten groeien. Je hoeft alleen een zaadje of stekje te planten. Vervolgens doe je de deur dicht en kun je de vooruitgang volgen via de app. Binnenin zit namelijk een camera, zodat je de deur niet hoeft open te maken. Hiermee zou je namelijk het luchtdichte ecosysteem binnenin verstoren.

Seedolab kan hermetisch gesloten worden dankzij  ingebouwde CO2 cartridges en een airconditioner. Hierdoor zou je geen last moeten krijgen van beestjes en heb je dus ook geen bestrijdingsmiddelen nodig. Met de airconditioner kan ook precies de temperatuur en de vochtigheid worden geregeld.

Seedolab

Geen aarde nodig

Het systeem is een hydroponics systeem, wat betekent dat er geen aarde wordt gebruikt. De plantjes nemen hun voeding niet uit de aarde, maar uit een wateroplossing met allerlei mineralen en voedingsstoffen erin. Deze wordt in de meeste hydroponic systemen verstoven bij de wortels, waar ze de vloeistof in de lucht opnemen. Soms worden er ook korrels gebruikt, die het water vasthouden. Bij de Seedolab heb je maar twee flesjes nodig van de minerale vloeistof en wordt deze automatisch aan de planten gegeven. Uiteraard gebeurt dit niet zomaar, maar wordt met een PH  sensor en een sensor voor de elektrische geleiding bepaald wanneer het voedertijd is.

Seedolab

Licht afhankelijk van groeifase plantjes

Verder is ook gedacht aan zonlicht in de vorm van een gepatenteerd belichtingssysteem met LED lampen. De slimme plantenbak houdt niet simpelweg rekening met zonsopgang en ondergang, maar geeft je plantjes licht afhankelijk van hun behoefte hiernaar. Zo wordt bij bijvoorbeeld gekeken naar de groeifase van de plant. In de verschillende fases, heeft een plant soms meer of minder licht nodig.

Seedolab app

Behalve je plantje bespieden, kun je met de app nog wat andere dingen dingen doen. Zo kun je in het begin een groeirecept kiezen voor je plantje of je kunt er zelf één verzinnen. Deze kun je vervolgens weer delen met je vrienden of met de Seedolab community. Ook kun je foto’s en video’s van je baby’s vol trots laten zien. Als je niet wilt dat iemand aan je plantje komt, kun je via de app je mini laboratorium ook op slot doen.

Seedolab

Eigen lab bestellen

Je kunt je eigen lab pre-orderen via de Seedolab website. Gelukkig bezorgen ze ook in Nederland, dus je hoeft een keer niet moeilijk te doen. Als het goed is zouden ze de groeiapparaten aan het einde van het eerste kwartaal moeten bezorgen. Dus eind maart zou je met kweken aan de gang kunnen. En de prijs? De Seedolab is niet goedkoop. Als je meteen 1300 euro kunt missen, ben je het goedkoopst uit. Je kunt ook eerst 81 euro aanbetalen, maar dan moet je voor de levering nog een extra 1545 euro overmaken.

Seedolab plantjes

 

Aangezien we in Nederland wonen en iedereen wel eens een jointje rookt, zou de Seedolab ideaal zijn om een wietplantje in te kweken. Het schijnt een stuk lastiger te zijn dan je zou denken om het zelf te doen. Over wiet gesproken, ook het Netflix team lijkt wel eens letterlijk te gaan voor een Netflix and chill. tijdens een beurs voor alternatieve medicijnen introduceerde de streamingdienst eigen Netflix wiet in verschillende potjes.

Seedolab

Reageer op artikel:
Seedolab is de eerste autonome auto onder de plantenbakken
Sluiten