Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 28 mrt 2018

WANT Chat: Selficient over ultiem duurzaam wonen in een 100% recyclebaar huis

Er worden steeds meer producten op de markt gebracht die je huis duurzamer kunnen maken. Maar wat nou als huizen zelf duurzamer gebouwd kunnen worden? Het team van Selficient heeft zich over dit vraagstuk gebogen en ontwikkelde het Selficient House dat volledig is gebaseerd op de circulaire economie en super duurzaam is. Hoe zo’n huis eruitziet en hoe dit werkt? Daar vroegen we teamlid Emma meer over.

Hi, stel je even voor …

Selficient is een studententeam van de Hogeschool Utrecht, bestaande uit 34 studenten van diverse disciplines, waaronder Rechten, Technische Bouwkunde, Communicatie- en Small Business Retailmanagement. Mijn naam is Emma en samen met vijf andere studenten en twee docenten hebben wij Selficient in het leven geroepen. Ik ben afgestudeerd in bouwkunde en mijn afstudeerscriptie ging over het modulaire en circulaire gevelsysteem van Selficient.

”Het is een nieuwe bouwstandaard die volledig ingesteld is op de circulaire economie.”

Jullie zijn bezig met het creëren van een nieuwe standaard voor het bouwen van huizen. Hoe is het idee hiervoor ontstaan?

De passie en missie is eigenlijk ontstaan na het afsluiten van een minor over de circulaire economie en circulair bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat de bouwsector anders kan omgaan met de middelen en afvalproductie die ze hebben voor de bouw. De grootste vervuilende sector is namelijk de bouw door de afvalproductie en energieproductie. Met de concepten ‘circulariteit’ en ‘modulariteit’ kan daar flink wat verandering in kunnen komen. Sterker nog, de bouw moét daarin meegaan.

Selficient heeft het voor ons mogelijk gemaakt om de concepten circulariteit en modulariteit in de praktijk uit te voeren. Hiermee laten we zien dat deze twee concepten wél werken in het bouwen van nieuwe huizen.

Het Selficient House is jullie eindproduct. Kun je vertellen wat de Selficient House inhoudt?

Het is een nieuwe bouwstandaard die volledig ingesteld is op de circulaire economie. Dat houdt in dat het zo gemaakt is dat het gemakkelijk aangepast kan worden, en dat er gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare materialen. In plaats van een lineaire aanpak (van nemen, maken en weggooien) maken wij gebruik van een economie die zich instelt op het hergebruik van materialen.

Om het huis aanpasbaar te maken is er gekozen voor een modulair bouwsysteem. Met dit systeem kun je alle soorten huizen, maten en vormen bouwen. Zo kan iedereen zijn of haar eigen droomhuis bouwen. Je kunt het vergelijken met het spel de Sims, waarbij men een huis zelf compleet kan vormgeven.

duurzaam wonen
Je hebt het onderwerp al een beetje aangesneden en naam geeft het prijs, maar het huis is zelfvoorzienend én modulair. Hoe werkt dit?

De naam geeft het inderdaad al een beetje prijs: Selficient staat voor zelfvoorzienend en efficient leven. Door middel van zonnepanelen op het dak en de manier waarop deze kunnen meedraaien met de zon, kan er genoeg energie worden opgewekt voor in huis. Deze energie kan zelfs terug geleverd worden aan het netwerk.

Daarnaast is de modulariteit een belangrijk element van het huis. Het is voor eenieder mogelijk om het huis zelf in elkaar te zetten. Dit heeft wel wat weg van bouwen met Lego: wil je een extra kamer erbij? Dan kun je er, dankzij de modulariteit van het huis, een kamer bovenop of ernaast klikken. Dit zonder enige afval te creëren.

”We hebben vanaf het begin een visie gehad over het project waarbij centraal stond dat alles modulair en circulair moest kunnen.”

Je verschuift als het ware gewoon een muur. Het ligt er maar net aan wat de behoefte is van de eigenaar. Wordt het gezin groter en moet het huis groter? Dan kun je er extra wanden bijzetten. Wil je kleiner gaan wonen doordat je kinderen bijvoorbeeld uit huis gaan? Dan kun je de wandpanelen eraf halen en terug leveren aan de leverancier, of bijvoorbeeld doorverkopen aan de buren.

duurzaam
Hoe kom je aan de kennis over alle technieken die voor het Selficient House worden gebruikt?

Ik ben veel te weten gekomen via mijn minor en het onderzoek dat ik daarvoor heb gedaan. Deze kennis heb ik ook verwerkt in een scriptie. Alle materialen die we hebben gekozen voor het Selficient House, zoals het isolatiemateriaal, de gevelbeplating en de gevelafwerkingen, heb ik met minimaal 10 verschillende materialen vergeleken.

Het team heeft verder ook constant onderzoek gedaan naar de materialen en hier informatie over opgevraagd bij diverse leveranciers. Daarnaast hebben wij ook het geluk gehad dat er sponsoren waren die graag met ons wilden meedenken.

duurzaam wonen
Het idee van de circulaire economie komt in het complete huis en in veel aspecten terug. Waarom zo rigoureus?

We hebben vanaf het begin een visie gehad over het project waarbij centraal stond dat alles modulair en circulair moest kunnen. Wij geloven dat wanneer je alles op de manier bouwt zoals je dat zelf voor je ziet, je met de integraliteit van je concept verder kunt komen. Als je een ding niet volgens je concept of idee manier doet, dan moet je alles constant aanpassen. Wij hebben er voor gekozen dat niet te doen en het gehele huis duurzaam te houden.

”Het nieuwe bouwprincipe dat wij aandragen zou ertoe kunnen leiden dat iedereen duurzaam en betaalbaar zou kunnen wonen.”

Door het zo rigoureus aan te pakken is ons designproces ook veranderd. We moesten nu rekening houden met dat er in de toekomst dingen aan het huis moeten worden geüpdatet, gerepareerd of aangepast. Je weet namelijk niks over de toekomst, behalve dan dat het gaat veranderen.

Hoe self sufficient woon je op dit moment zelf?

Op dit moment zijn wij allemaal studenten. Ik woon bijvoorbeeld zelf in een studentenhuis met vier meiden. We hebben de huisbaas zodanig gepusht zodat we dubbelglas zouden krijgen. We scheiden ons afval en hebben onze eigen groentetuin. Ik ben zelf verder opgevoed met het belang van duurzaam leven; mijn ouders hebben bijvoorbeeld zonnepanelen en geen auto’s.

duurzaam
Wat maakt het Selficient House volgens jou uniek?

Eigenlijk is onze visie op de bouw gewoon zeer uniek. Het nieuwe bouwprincipe dat wij aandragen zou ertoe kunnen leiden dat iedereen duurzaam en betaalbaar zou kunnen wonen. Dat is waar wij naar streven en het feit dat dit integraal is verweven in het gehele project maakt het extra bijzonder. De drie elementen die wij ook steeds weer benoemen zijn dan ook zelfvoorzienend, modulair en circulair. Dit zijn sleutelwoorden voor de toekomst.

”Wij hopen dat mensen in de toekomst inderdaad modulair en circulair kunnen wonen.”

Wat is julie doel met dit project en wanneer is dit doel bereikt?

Selficient is een studentenproject met een belangrijke visie voor de bouw. Wij hopen dat mensen in de toekomst inderdaad modulair en circulair kunnen wonen. Voor ons persoonlijk heeft het project op dit moment een aantal doelen. Zo willen wij het huis na de Solar Decathlon (een internationale wedstrijd in Amerika waarbij studenten een zelfvoorzienend huis moeten maken) weer in Utrecht opbouwen. Dit willen wij op de Uithof doen.

Daar hopen we andere studenten te motiveren en te inspireren om zelf ook aan de toekomst te denken en om wellicht ook zo’n groot project te starten. Ook willen we ons project laten zien aan de bedrijven die samenwerken met de Hogeschool Utrecht. Het huis op de markt zetten, dat is helaas nog lang niet binnen handbereik.

Hoe denk je dat de in toekomst duurzaam wonen en het gebruik van recyclebare producten er zal uitzien?

Op dit moment zijn materialen die het meest gebruikt worden in de bouw het goedkoopst. Deze materialen zijn helaas niet echt duurzaam. Zodra je veel natuurlijke materialen gaat gebruiken en dit ook massaal gaat produceren zal het rendement ook hoger worden. Uiteindelijk zullen de prijzen hierdoor dalen.

Omdat de materialen hernieuwbaar zijn en daarom opnieuw te groeien zijn, zullen het geen schaarse materialen worden. Hierdoor kunnen we ze blijven gebruiken. De materialen gaan in theorie eigenlijk nooit op. Het is dus eigenlijk kwestie van de knop omdraaien zodat wij met z’n allen duurzamer (en slimmer) gaan bouwen, wat op langer termijn goedkoper zal zijn. Dit is helaas makkelijker gezegd dan gedaan en zal dus heel veel tijd gaan kosten.

Wil je meer weten over Selficient? Check dan hun website. Wil je nog meer groene inspiratie? Lees dan ook ons gesprek met de jonge Nederlandse designer Ermi van Oers of met het festival DGTL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WANT Chat: Selficient over ultiem duurzaam wonen in een 100% recyclebaar huis
Sluiten