Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 20 dec 2017

Onderzoek bewijst: selfieverslaving bestaat en is gevaarlijker dan je denkt

In 2013 riep Van Dale ‘selfie’ uit tot woord van het jaar. Daar was een goede reden voor: de selfie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Het gaat zelfs zo ver dat sommige mensen zo veel selfies nemen, dat het hun leven beheerst. Daarom is ‘selfitis’ (ja, dit woord bestaat), ofwel de selfieverslaving, officieel een geestesziekte.

Te veel selfies maken slecht voor je gezondheid?

Velen van ons worden er wel eens van beschuldigd te worden te veel selfies te nemen of te sturen (de ondergetekende is hier ook schuldig aan). Deze beschuldigingen zijn vaker een grapje, en van een echte verslaving is dan ook geen sprake. Toch zijn er ook mensen die wél serieus geobsedeerd zijn met het nemen van selfies.

De obsessie voor het nemen van selfies, genaamd selfitis, is onderzocht door onderzoekers aan de Nottingham Trent University in Engeland en de Thiagarajar School of Management in India. Uit het onderzoek is gebleken dat selfitis een echte geestesziekte is.

selfie verslaving

Selfies maken: narcisme de voeten uit?

Voor het onderzoek werden meer dan vierhonderd Facebook-gebruikers geïnterviewd. De deelnemers werden onder andere gevraagd hoe ze zich voelden over selfies. Een van de stellingen waar ze antwoord op konden geven was bijvoorbeeld: ‘Ik voel me populair wanneer ik een selfie op social media post’.

Een van de leiders van het onderzoek stelt dat de uitkomsten van het onderzoek vrij verontrustend zijn. Volgens haar hebben selfie-verslaafden vaak weinig zelfvertrouwen en willen ze, ten koste van alles, bij een sociale groep horen. Het obsessief zoeken naar aandacht en bevestiging staat centraal in deze verslaving. Dit zijn kenmerken die ook bij bepaalde andere verslavingen horen.

selfie

Selfieverslaving is de real deal

Het bestaan van deze geestesziekte is nu dus bewezen. Het is nu zaak dat er verder wordt onderzocht hoe, en wanneer de obsessie voor het maken van selfies zich ontwikkelt. Er is op dit moment dus ook nog geen behandeling voor selfitis, al zou je misschien denken: leg je smartphone gewoon weg. Maar zo simpel is het dus niet. Dat is als tegen een alcoholverslaafde zeggen: blijf gewoon van de fles af.

De selfieverslaving bestaat. Dat zijn dus vrij verontrustende onderzoeksresultaten. De positieve kant aan dit verhaal is dat het eindelijk geoorloofd is om te zeggen dat iedereen die een selfiestick bezit niet helemaal lekker is ;-).

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: selfieverslaving bestaat en is gevaarlijker dan je denkt
Sluiten