Senaat reserveert 1 miljard dollar om van Huawei in netwerk af te komen

De Amerikaanse Senaat heeft unaniem een wetsvoorstel aangenomen om Huawei uit het Amerikaanse telefoonnetwerk te krijgen. Voor dit proces wordt nu een fonds opgericht ter waarde van 1 miljard dollar. Met dat geld moet alle apparatuur van het Chinese merk vervangen kunnen worden.

De Wall Street Journal schrijft dat de Senaat ook al besloten heeft het wetsvoorstel naar president Donald Trump te sturen. Mocht de president van de Verenigde Staten het voorstel inderdaad ondersteunen – en als we een eerder gepubliceerd artikel van Politico mogen geloven, dan zit die kans er dik in – dan krijgen veertig providers in het land toegang tot het fonds waarmee ze apparatuur van Huawei en ZTE kunnen vervangen. ZTE is eveneens een Chinese fabrikant van smartphones en telecomapparatuur.

‘Huawei is een gevaar voor de nationale veiligheid’

Senator Roger Wicker van Mississippi laat in een statement weten dat “telecommunicatie-apparatuur afkomstig van sommige, buitenlandse partijen een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, evenals de toekomst van de Amerikaanse leiderschap als het gaat om geavanceerde draadloze technologie.”

Huawei Mate Xs open uitgelicht
De Huawei Mate Xs. (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

“Door het neerzetten van dit programma, waarmee apparatuur vervangen kan worden, kan de wetgeving bescherming bieden voor onze communicatienetwerken. Ook realiseren we hiermee beveiligde netwerken voor Amerikanen. Ik dank mijn collega’s aan beide kanten voor het snel tot stand brengen van het wetsvoorstel, zodat we dat aan de president kunnen overhandigen.”

Een vertegenwoordiger van het Chinese Huawei heeft in een reactie tegenover de Wall Street Journal gezegd dat die mening ongefundeerd is. Bovendien zou dit wetsvoorstel ervoor zorgen dat telecomproviders hierdoor niet meer in staat zijn veilige netwerken aan te bieden, wat op ten duur schade toebrengt aan consumenten en lokale bedrijven, aldus de Huawei-vertegenwoordiger.

Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de aanhoudende handelsban die de Verenigde Staten opgelegd heeft. Amerikaanse bedrijven mogen officieel geen zaken doen met partijen als Huawei en ZTE.

Wall Street Journal

Reageer op artikel:
Senaat reserveert 1 miljard dollar om van Huawei in netwerk af te komen
Sluiten