Serendipity: een prachtige visualisatie van mensen die tegelijk hetzelfde nummer op Spotify luisteren

Wat heb je eraan? Helemaal niets! Waarom is het tof? Dat gaan we je nu vertellen. Spotify heeft een nieuw platform ontwikkeld, Serendipity, waarmee je in een gave visualisatie kunt zien als twee mensen verdeeld over de hele wereld op hetzelfde moment hetzelfde nummer starten. Naja, op hetzelfde moment, Spotify geeft aan dat dit binnen een tiende van een seconde moet gebeuren. Op de speciale Serendipity-website zie je een straks ontworpen wereldkaart en wordt er steeds een nummer op Spotify met de twee steden getoond waar het nummer wordt afgespeeld. Dit nummer hoor je dan ook kort voordat-ie weer snel naar de volgende overschakelt.

 
Wat er dus vooral tof aan is, is dat het gaat om een fantastische visualisatie over hoe muziek over de wereld wordt verspreid en waar ter wereld Spotify wordt gebruikt. Daarnaast kun je ontdekken waar de rest van de wereld naar luistert en doe je wellicht wat inspiratie voor nieuwe muziek op. Verantwoordelijk voor de visualisatie is Kyle McDonald. Hij is een ‘digitale kunstenaar’ uit Brooklyn, NYC, die de titel ‘s Werelds eerste officiële Spotify-kunstenaar draagt. Naast dat de visualisatie er mooi uitziet krijgen we ook meer inzicht in de Big Data van Spotify. Volgens McDonald luisteren tussen de 25 en 50 miljoen mensen elk moment van de dag naar muziek via Spotify en worden er elke seconde tussen de tien- en twintigduizend nummers gestart. Deze data vormen de basis van Serendipity.

Serendipity is pas het begin van wat er allemaal mogelijk is. Er kan veel meer met de data worden geanalyseerd en gevisualiseerd. Met als doel om mensen wereldwijd door middel van muziek samen te brengen. Ook al leef je in een totaal andere cultuur. Muziek doet iets bijzonders met ons. Wat zou jij graag als extra toevoeging bij Serendipity willen zien? Laat het ons hier weten.

Reageer op artikel:
Serendipity: een prachtige visualisatie van mensen die tegelijk hetzelfde nummer op Spotify luisteren
Sluiten