Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 10 sep 2018

Shadow of the Tomb Raider Review: Groots avontuur

De moeder van avonturengames is zonder twijfel Tomb Raider. Sinds het midden van de jaren negentig beleven we met Lara Croft fantastische avonturen. Met Shadow of the Tomb Raider krijgen we het einde van de reboot-trilogie. In 2013 leerden we een jonge Lara Croft kennen in Tomb Raider. Vervolgens zagen we haar groeien in Rise of the Tomb Raider. En met Shadow of the Tomb Raider zien we een volwassen vrouw. Ze heeft nog steeds haar hart op de juiste plek, maar heeft er geen moeite mee om vijanden gruwelijk af te maken.

In Shadow of the Tomb Raider reis je af naar Zuid-Amerika en krijg je daar te maken met een aantal nieuwe legendes en tombes. En natuurlijk is er een evil organisatie in de vorm van Trinity. Kortom, genoeg elementen voor een groots avontuur. Dit zijn de vijf punten die ons opvielen.

Shadow of the Tomb Raider ziet er goed uit

Als je houdt van games die er verbluffend goed uitzien, dan heb je aan Shadow of the Tomb Raider een goede. Meer dan eens word je op waanzinnige vergezichten getrakteerd, zoals je die ook kent uit de Uncharted-reeks. Maar ook in de krappe tombes is er veel detail te vinden. En dan heb je ook nog de onderwaterwerelden, die er uitstekend uitzien. Zeker met 4K en HDR is het echt een lust voor het oog.

Shadow of the Tomb Raider

Genoeg variatie

Het sterkste punt aan Shadow of the Tomb Raider is dat je veel verschillende dingen doet. Het ene moment sluip je met een pijl en boog door het gras om op een beest te jagen. Je hebt namelijk de huiden nodig om je wapens te verbeteren. De keer daarop maak je gebruik van een machinegeweer en bevind je je in een dikke shootout. En dan heb je de momenten waarop je door dorpjes loopt en kom je dankzij gesprekken met de dorpelingen bij speciale ruïnes terecht.

Gamereleases van week 36

Puzzels zijn uitdagend

Naast de actie en het klimmen en klauteren kent Shadow of the Tomb Raider genoeg momenten waarop je je brein aan het werk moet zetten. Soms moet je op basis van de informatie die je hebt bepaalde objecten een kant op bewegen, op andere momenten moet je kijken naar de omgeving en zien hoe alles met elkaar verbonden is en wat je precies moet doen om verder te komen. Er zijn momenten geweest waarbij ik dacht dat ik compleet vast zou komen te zitten, maar uiteindelijk vind je de oplossing wel en kun je verder.

Shadow of the Tomb Raider

Combat boeit

Er zijn momenten in de game dat je niet aan de strijd met anderen ontkomt. Gelukkig kan Lara goed van zich afbijten. Het liefst schakel je je vijanden sneaky uit, om zo geen gevaar te lopen. Sluipen of met je pijl-en-boog geruisloos schieten is dan het advies. Mocht je echter ontdekt worden, dan heb je gelukkig ook een stel schietijzers om het vuur te openen. Er zit een goede dynamiek tussen stealth en actie in de combat en het is uitdagend om te kijken of je iedereen kunt uitschakelen zonder dat het alarm afgaat.

Shadow of the Tomb Raider

Jezelf verbeteren

Tot slot heb je telkens de drang om jezelf te verbeteren in de game. Voor alles wat je doet krijg je experiencepunten waarmee je in levels omhoog gaat en skillpoints scoort. Daarmee kun je bepaalde vaardigheden verbeteren om nieuwe dingen vrij te spelen. Daarnaast probeer je telkens voorwerpen te verzamelen. Sommige heb je nodig om voorwerpen van te maken, terwijl je anderen weer gebruikt om je bestaande gear te verbeteren. En wat je dan overhoudt, dat verkoop je dan weer bij de winkel. En met de winst koop je dan weer nieuwe wapens en meer. Op die manier is er altijd wel wat te doen.

Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider verschijnt op 14 september en is dan beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en pc. Als je de game wilt winnen, dan hebben we goed nieuws. Wij geven namelijk een PlayStation 4-exemplaar van de game weg. Het enige dat je daarvoor moet doen is het onderstaande veld in te vullen. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan onze overzichtspagina hier.
[contact-form-7 id=”328217″ title=”Tomb Raider winactie”]

Reageer op artikel:
Shadow of the Tomb Raider Review: Groots avontuur
Sluiten