Rutger Houweling
Rutger Houweling Gadgets 4 jul 2017

Shell werkt samen met The Plastic Bank en introduceert waterfles van gerecycled plastic

Op de wereld ligt een overschot aan rondzwervend plastic. Plastic dat de natuur beschadigt en niet meer door de mens wordt gebruikt. De oceaan ligt er bijvoorbeeld vol mee. Niet voor niets worden al jaren initiatieven gestart om plastic afval te minimaliseren. Ook Shell doet hier aan mee.

De herbruikbare waterfles van Shell

Sta er eens dagelijks bij stil hoeveel plastic producten jij in je hand hebt. Stap de supermarkt maar eens in, elk voedingsmiddel is wel in plastic verpakt. Zelfs water! En dat terwijl wij schoon water uit de kraan kunnen drinken.

Een initiatief als Dopper is dan ook al jaren bezig om mensen ervan bewust te maken dat ze geen plastic waterflessen moeten aanschaffen. Aan een Dopper-fles heb je genoeg, kun je zo vaak hervullen als je wilt en wordt je de messenger die aan de missie bijdraagt. Dopper werkt hiervoor bijvoorbeeld samen met The Ocean Cleanup van Boyan Slat. Shell pakt het net iets anders aan.

waterfles shell

Shell heeft de handen ineen geslagen met The Plastic Bank en hebben als missie gesteld om in 2017 samen 1 miljoen kilogram plastic afval op te ruimen in Haïti. Om deze missie te verwezenlijken hebben de initiatiefnemers een herbruikbare waterfles ontwikkeld. Per verkochte waterfles wordt tot twee kilogram aan plastic afval opgeruimd in Haïti, wat niet meer in de oceaan terecht kan komen.

Bevordering werkgelegenheid in arme gebieden

The Plastic Bank zorgt uiteindelijk voor meer werkgelegenheid in arme gebieden. Het verzamelde plastic kan namelijk worden ingewisseld tegen cash of grondstoffen en wordt een bron van inkomsten. Tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe ontdekte onlangs de impact van The Plastic Bank in Haïti en maakte hier een korte documentaire over:

De waterfles is dankzij de isolerende wand zo ontworpen dat het koude dranken langer koud houdt, maar warme dranken juist weer langer warm. Voor 11,99 euro koop je ‘m bij alle bemande Shell stations.

Dopper is overigens onlangs in Brazilië gestart met eenzelfde werkwijze als The Plastic Bank. Door middel van geüpcycled PET ervoor zorgen dat er minder plastic in de oceaan komt en er werkgelegenheid wordt gestimuleerd. Voor Dopper Up is de initiatiefnemer een crowdfunding gestart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Shell werkt samen met The Plastic Bank en introduceert waterfles van gerecycled plastic
Sluiten