Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 16 mrt 2018

Shelly de schildpad leert kinderen met robots omgaan

Kinderen kunnen vanuit het niks vrij gemeen zijn, zonder dat ze het door hebben. Ze hebben immers nog niet die volwassen blik. Helaas geldt dat ook voor hoe ze robots behandelen, en dat is onhandig. In de toekomst gaan robots immers een aanwezigere rol in ons dagelijkse leven spelen.

Shelly leert kinderen met robots omgaan

Een opvallend nieuw project biedt een oplossing. Maak kennis met Shelly, een robot-schildpad. Seoul National University en Naver Labs uit Zuid-Korea hebben het dier ontwikkeld. Maar wat maakt Shelly zo speciaal?

De robot-schildpad toont emotie, op basis van hoe het behandeld wordt. Wanneer kinderen de schildpad aaien, dan krijgen ze positieve feedback. Vrolijke geluidjes, bewegende ledematen. Dat kan dankzij speciale sensoren die aanrakingen accuraat kunnen registreren.

Shelly schildpad robots

Want wanneer die aanrakingen minder vriendelijk zijn, bijvoorbeeld klappen of trappen, dan heeft Shelly dat door. Dan krijgen de kinderen opeens treurige feedback: de robot-schildpad trekt dan haar kop in. Alsof ze bang is. Ook gaan de lichtjes uit.

Dat blijft maar liefst 14 seconden zo. Opeens is het feestje verpest. Pas na die pauze reageert ze weer op de kinderen, en krijgen ze dus een nieuwe kans. Het blijven immers kinderen.

Die feedback zorgt er dus voor dat ze vanzelf leren hoe je met robots om moet gaan. Voorzichtigheid en vriendelijkheid loont, onvriendelijk gedrag maakt een einde aan het feestje.

Het doel van dit project is expliciet om kinderen te leren dat ze robots niet moeten mishandelen. Tegelijkertijd leren ze voorzichtig met dieren om te gaan. Het is een fascinerend experiment, vooral als je naar de pauze-staat kijkt. Oftewel, wanneer Shelly na onjuist gedrag van de kinderen niet meer reageert.

De lengte van die pauze, maakt namelijk een groot verschil. Wanneer de onderzoekers de tijd halveerden naar zeven seconden, dan waren de kinderen veel minder vriendelijk tegen de schildpad. Zeven seconden is blijkbaar zo kort, dat het niet als een straf of negatief gevolg voelt.

Shelly schildpad robots

Wanneer de tijd werd verdubbeld naar 28 seconden, dan vonden de kinderen het spelletje niet interessant meer. Er is dus een ideale middenweg.

Voor nu is het een vrij saai educatief projectje. Maar het is tegelijkertijd ook een intrigerend voorproefje op onze toekomst. Robots worden steeds slimmer, en spelen een steeds grotere rol in ons leven. Om die band te optimaliseren, moeten beide partijen met elkaar om leren gaan. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Shelly is echter een mooi begin. Hier kun je meer over de schildpad lezen.

?Lees ook: Japanse studenten werken aan een hover backpack

 

Reageer op artikel:
Shelly de schildpad leert kinderen met robots omgaan
Sluiten