Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 10 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Siri vs. Google Assistant: deze spraakassistent heeft het hoogste IQ

De strijd om de beste spraakassistent is al een tijdje gaande. Grote spelers als Apple, Google en Amazon strijden om de felbegeerde eerste plek. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen welke assistent het hoogste IQ heeft en je dus het beste kunt storen met je makkelijke en moeilijke vragen. Wint Siri of Google?

Apple’s trots: Siri

Siri is ‘geboren’ in 2011 als een flagship feature op de iPhone 4s. In 2011 was dit een knap nieuw staaltje software waarmee Apple liet zien hoe vooruitstrevend ze waren. De eerste versie van Siri was niet erg krachtig, maar was wel in staat om relatief gemakkelijke vragen te beantwoorden en om simpele taken uit te voeren zoals het maken van reminders.

Stapje voor stapje ontgroeide Siri haar kinderschoenen en werd er een steeds groter contextueel bewustzijn ontwikkeld. Gelukkig heeft het internet zijn mening over deze spraakassistent, die tegenwoordig niet meer de enige is in zijn soort, wat aangescherpt.

In 2011 werd dergelijke hulp van kunstmatige intelligentie namelijk nog door velen ontvangen als sinister en gevaar dat ons mogelijk allemaal zou ombrengen. Tegenwoordig zijn mensen niet meer bang voor Siri, maar ligt het ‘gevaar’ van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie nog wel altijd op de loer.

Battle of the assistants

Vandaag de dag is Apple’s spraakassistent uiteraard veel geavanceerder dan hij zes jaar geleden was. Je kunt het misschien zelfs zo stellen dat Apple de wereld van AI-gestuurde spraakassistenten vorm heeft gegeven. Vandaag de dag heeft Apple veel concurrentie van onder andere Amazon, Microsoft en natuurlijk Google.

Het is niet nieuw dat deze assistenten met elkaar worden vergeleken. Nu hebben een aantal onderzoekers van Cornell, een Amerikaanse privé-Universiteit, ook een aantal AI-assistenten met elkaar vergeleken. Ze keken hierbij niet naar de specificaties, maar naar welke van deze spraakassistenten het hoogste IQ behaalde.

Siri

Uit dit onderzoek bleek dat Google’s kunstmatige intelligentie een IQ heeft van ongeveer 47.28. Dat is vergelijkbaar met het IQ van een gemiddeld zesjarig kind. Siri kwam echter niet zo best uit de test: Apple’s kunstmatige intelligentie scoorde een IQ van 23.9.

Google is misschien wel de grootste speler als we het hebben over kunstmatige intelligentie. Het bedrijf beschikt over zulke enorme hoeveelheden data dat het haast niet de vraag lijkt wát ze er mee kunnen doen, maar hoe snel de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie moet verlopen. Afgelopen weekend publiceerde het Britse dagblad The Guardian nog een interview met Google CEO Sundar Pichai waarin hij dit nogmaals benadrukte.

Siri Google

Als het aan de wetenschap ligt heeft Siri dus nog een aantal jaren in te halen als het aankomt op intelligentie. Mocht je een hele prangende vraag hebben dan kun je die beter stellen aan de Google Assistant dan aan Siri. Google heeft in zijn nieuwe oordopjes, de earbuds, ook een hele toffe feature gebouwd: het realtime vertalen van gesprekken. Lees er hier snel meer over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Siri vs. Google Assistant: deze spraakassistent heeft het hoogste IQ
Sluiten