admin
admin Tech 16 dec 2017

Hoogleraar luidt noodklok: slechte ogen door schermen

Volgens hoogleraar Caroline Klaver loopt over een aantal jaar het aantal twintigers dat bijziend is de spuigaten uit. Al jaren stijgt het aantal kinderen dat ver weg niet meer scherp ziet -en die hebben later weer grotere kans op slechtziendheid.

Slechte ogen door schermen

De oorzaak is zo klaar als een klontje: schermen. Oogheelkundige Caroline Klaver van het Erasmus MC ziet dat kinderen veel te veel en te lang naar schermen staren en te weinig buiten komen. In Europa alleen al is de helft van de twintigers bijziend en dat aantal stijgt met rasse sprongen. Bijzienden hebben ovalere, langgerektere ogen door het vele kijken naar voorwerpen die zich dichtbij bevinden, zoals een smartphone. De ooglens moet zich dan inspannen om het licht scherp op het netvlies te krijgen.

slechte ogen
Dit artikel verscheen eerder op Famme.

Naar buiten

Wanneer je in de verte staart, kan de ooglens zich weer ontspannen. Maar omdat kinderen minder vaak buiten komen, kan het oog zich ook minder vaak ontspannen. Het is juist zo belangrijk om hier bij kinderen alert op te zijn omdat na je twintigste het oog niet meer ovaler wordt. “In die kindertijd is dus een wereld te winnen,” zegt Klaver tegen dagblad Trouw.

Vuistregel

Ze komt daarom met een handige vuistregel om te voorkomen dat bijziendheid straks de grootste oorzaak is van slechtziendheid. Ze adviseert kinderen niet langer dan twintig minuten achtereen naar een scherm te laten kijken. Daarna hebben ze minstens 20 seconden pauze nodig. Verder drukt ze ouders op het hart kinderen zeker twee uur per dag naar buiten te laten gaan.

Volgens de hoogleraar werd er veel te lang laconiek met de oogsterkte van kinderen om te gaan. “Ga maar naar de opticien, werd dan gezegd. Alsof het een niet te voorkomen aandoening is.” Pas de laatste tien jaar is duidelijk dat gedrag van invloed is op bijziendheid.

Schermen zorgen overigens niet alleen voor slechte ogen. Je gaat er ook slechter van slapen. Ontdek hier wat er met je brein en lichaam gebeurt als je voor het slapen je smartphone erbij pakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoogleraar luidt noodklok: slechte ogen door schermen
Sluiten