Dit waren de tien meest beroerde wachtwoorden van 2018

Tegenwoordig moeten we voor zoveel dingen een wachtwoord onthouden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En daar komt ook nog bij kijken dat verschillende diensten weer andere eisen stellen aan wat je mag verzinnen. Dat zorgt er natuurlijk al helemaal voor dat je er gek van wordt. Daarom gebruiken mensen vaak dezelfde wachtwoorden voor verschillende dingen en kiezen ze voor iets simpels om hun accounts te beschermen. Soms is dat echter toch echt te simpel, waardoor accounts ook regelmatig worden gehackt. Dit waren bijvoorbeeld de allerslechtste wachtwoorden van 2018, die je voor de duidelijkheid dus nooit moet gebruiken.

Vijf miljoen wachtwoorden geëvalueerd

SplashData komt elk jaar weer met een lijstje van de slechtste wachtwoorden en ook dit jaar kunnen we weer gniffelen bij de nieuwe lijst van 2018. Om de lijst te maken, hebben ze gekeken naar meer dan vijf miljoen wachtwoorden, die op het internet zijn gelekt. Ze geven aan dat als je één van deze reeksen aan letters en cijfers gebruikt, je de kans ernstig vergroot dat je gehackt wordt en dat je identiteit wordt gestolen.

wachtwoorden

Vijf jaar aan de top

Opvallend aan het lijstje is dat de nummer 1 en 2 al voor het vijfde jaar hun plekje aan de top hebben weten te behouden. Elk jaar gebruiken mensen dus gewoon vrolijk weer 12345 en password als wachtwoord voor hun accounts. Mensen blijken ook veel reeksen met opeenvolgende nummers in te zetten als beveiliging, wat wel verrassend is aangezien je vaak verplicht wordt ook ook letters en een speciaal teken te gebruiken. In ieder geval is dit de lijst, bestudeer hem en zorg ervoor dat je je wachtwoord veranderd als je iets op de lijst ziet voorbijkomen dat je zelf ook gebruikt.

De tien slechtste wachtwoorden van 2018:

  1. 123456
  2. password
  3. 123456789
  4. 12345678
  5. 12345
  6. 111111
  7. 1234567
  8. sunshine
  9. qwerty
  10. iloveyou

De rest van de lijst kun je vinden bij SplashData zelf. Wees dus gewaarschuwd en probeer unieke wachtwoorden te bedenken, die anderen niet zo snel zullen raden. Natuurlijk moet je ze zelf ook nog onthouden, maar zie het als een mooie braintraining. Met deze Rubik’s Cube kun je bijvoorbeeld ijzersterke wachtwoorden genereren.

BGR

Reageer op artikel:
Dit waren de tien meest beroerde wachtwoorden van 2018
Sluiten