Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 7 mei 2018

Dit moet je weten over slimme stopcontacten

Mensen beginnen steeds meer te wennen aan smarthome apparaten en beginnen zich over te geven aan het gemak van een slimme assistent om alles voor je te regelen. Smarthome apparaten kunnen alleen best prijzig zijn. Maar als je nog geen grote investering wilt doen, kun je ook je bestaande apparaten slimmer maken met een slim stopcontact. Zo werkt het.

Slim stopcontact aansluiten en klaar is kees

Een slim stopcontact stop je in je normale stopcontact en vervolgens verbind je het apparaat dat je slim wilt maken aan het nieuwe stopcontact. Je slimme stopcontact komt met een bijbehorende app, die je vanaf nu kunt gebruiken om het apparaat onder andere aan of uit te doen en in sommige gevallen kun je met de app ook je lampen dimmen.

Besturen via slimme assistenten

Wat fijn is dat verschillende slimme stopcontacten samenwerken met bijvoorbeeld je Echo speaker of Google Home en je de aangesloten apparaten dus ook via Alexa of Google Assistant zou kunnen besturen. Veel mensen pakken eerst hun verlichting aan als ze een slimme speaker hebben gekocht en niks is heerlijker dan ‘s avonds in bed liggen en gewoon spreken om de lichten uit te doen. Uiteraard kun je ook je waterkoker met spraak aan laten gaan en via de app van het stopcontact zelfs vanaf het werk alvast je koffiezetapparaat laten pruttelen, zodat je koffie klaar is als je thuis komt. Daarvoor moet je echter wel de app gebruiken en kun je niet als een god opdrachten uitspreken.

Echo Dot slimme Bluetooth speaker

Schema’s

Je kunt ook aan de slag met schema’s, zodat je koffiezetapparaat bijvoorbeeld ‘s ochtends al op een bepaald tijdstip aanspringt om voor je koffie te zorgen. Vaak hebben de slimme stopcontacten ook ingebouwde schema’s voor als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Ze kunnen dan simuleren met lichten dat er iemand thuis is. Daarnaast kun je in combinatie met je slimme speaker instellen dat je apparaten automatisch uitgaan als je de kamer verlaat en weer aangaan als je terugkomt. Dit is waarschijnlijk alleen met lichten handig. Ook kunnen sommige stopcontacten het energieverbruik bijhouden, zodat je alles in de gaten kunt houden. Deze zijn doorgaans wel wat duurder.

philips hue

Buiten en binnen

De slimme contacten bestaan voor zowel binnen als buiten, dus je zou bijvoorbeeld ook je kerstverlichting in december slim kunnen maken. In de zomer is het misschien handiger om je lichten rondom de barbecue wat extra slimmigheid te geven, zodat je tijdens tuinfeestjes kunt pronken met je slimme verlichting. Uiteraard bestaan er ook stopcontacten, waarin je meerdere apparaten kunt stoppen. Het is aan jou om te bepalen waar je de dingetjes voor wilt gaan gebruiken.

Hoewel een slim stopcontact je op weg kan helpen om je smarthome redelijk goedkoop op te bouwen, hoeven smarthome apparaten op zich niet altijd duur te zijn. Zo kun je via AliExpress voor redelijke prijzen slimme verlichting regelen.

 

Digital Trends

Reageer op artikel:
Dit moet je weten over slimme stopcontacten
Sluiten