Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Home 10 april 2020

Briljant en een beetje vies: slim toilet ontdekt ziektes door anus te scannen

Alle apparaten in je huis worden steeds slimmer. Zelf je toilet kan hier niet aan ontkomen. Op de Stanford University zijn ze namelijk bezig met een wc die je vanaf de onderkant goed in de gaten gaat houden. Dit slimme systeem kan namelijk op verschillende manieren data verzamelen en zo zien of je nog wel gezond bent.

Het systeem bestaat uit een aantal camera’s die zowel gericht zijn op je achterste, als op wat je achterlaat in de pot. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van bewegingssensoren om de urinestroom te detecteren. Tot slot zijn er ook nog sensoren die je ontlasting verder kunnen onderzoeken. De vergaarde data wordt daarna gecombineerd om zo je gezondheid in kaart te brengen.

Een vingerafdruk, maar dan van de anus

Om te zien wie er op de pot zit, maakt dit slimme toilet gebruik van een camera die de anus scant. Dit is zeg maar een iets minder hygiënische vingerafdruk. Net als het topje van je vinger is namelijk ook iedere anus uniek. Zo kan de hele familie gebruik maken van het toilet en extra inzicht krijgen in hun gezondheid.

Slim toilet
Een bijzondere uitbreiding op je smart home collectie. (Afbeelding: Nature Biomedical Engineering)

Slimme toilet checkt je dagelijks

Volgens de bedenker is dit toilet niet bedoeld om de dokter te vervangen of om een officiële diagnose te stellen, maar om je dagelijks in de gaten te kunnen houden. Het huidige prototype is al in staat om verstopping en ontstekingen te detecteren. Dat is al best indrukwekkend, maar de uiteindelijke versie moet nog veel meer gezondheidsproblemen kunnen gaan waarnemen.

Het doel is dat deze wc serieuzere zaken kan detecteren zoals darmkanker. Voor de behandeling van dit soort ziektes is het vaak essentieel dat je er snel bij bent. Door dagelijks onderzoek via dit toilet kun je voorkomen dat je te laat bent om actie te ondernemen.

Wat gebeurt er met de foto’s?

Helaas kun je, net als bij alle andere slimme apparaten, ook bij dit slimme toilet niet om die ene vraag heen: hoe zit het met de privacy? Je wilt tenslotte niet dat er video’s van jouw onderste op het internet verschijnen. Volgens de makers wordt alle data en beeldmateriaal opgeslagen op een beveiligde server. Het zou dus veilig moeten zijn, maar het zijn wel hele persoonlijke beelden om zomaar ergens op een server te zetten.

Wanneer dit slimme toilet gaat verschijnen is nog niet bekend. In de tussentijd kun jij je huis in ieder geval alvast een stuk slimmer maken zonder je blauw te betalen. Ikea heeft tegenwoordig namelijk een aantal hele interessante smart home producten. Dit zijn onze favorieten.

Reageer op artikel:
Briljant en een beetje vies: slim toilet ontdekt ziektes door anus te scannen
Sluiten