In de toekomst kunnen we communiceren met de implantaten in ons lichaam

Niet alleen elektronica die we op ons lichaam dragen wordt steeds slimmer, maar ook implantaten worden steeds slimmer. Slimme implantaten worden in het lichaam geplaatst om bepaalde functies in het lichaam te monitoren, de toevoer van medicijnen te reguleren of om ziekten te behandelen. Wetenschappers van het bekende MIT hebben nu een manier gevonden om implantaten die diep in het lichaam zitten aan te sturen en er mee te communiceren.

Slimmerds van het MIT doen het weer

De wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben in samenwerking met het onderzoekers van Birgham en Women┬┤s Hospital een manier gevonden om met implantaten te communiceren die in het menselijk lichaam zitten. Het systeem dat ze hebben ontwikkeld wordt IVN genoemd, ofwel, in-vivo networking. Dit systeem kan draadloos implantaten die in het menselijk lichaam zitten voorzien van energie en kan zo ook met de implantaten communiceren.

De smart implants worden volgens de wetenschappers aangestuurd door radiofrequentie-golven. Dat klinkt misschien niet echt aantrekkelijk, maar ze zijn onschadelijk voor de mens. Uit testen is gebleken dat de golven apparaten die tot 10 centimeter diep in het lichaam zitten aansturen vanaf een afstand van een meter. Tijdens een latere demonstratie kon deze range van een meter zelfs worden opgerekt tot 38 (!) meter.

Implantaten worden kleiner en slimmer

Op dit moment worden pacemakers bijvoorbeeld nog voorzien van energie door zichzelf, aangezien er geen externe energiebronnen voor bestaan. De implantaten die kunnen worden aangestuurd met dit nieuwe systeem hebben dus wel een externe energiebron, en zijn ook nog eens heel klein. Deze innovatie kan het wellicht ook mogelijk maken om medicijnen op verschillende specifieke plekken van het lichaam te krijgen. Het kan ook helpen met het stellen van een diagnose.

Voordat een dergelijke technologie kan worden toegepast in onze hedendaagse geneeskunde zullen we wel weer een aantal jaar verder zijn. Toch verrast het MIT ons iedere keer weer met hun briljante innovaties. Ken je bijvoorbeeld hun geavanceerde vis robot al?

Reageer op artikel:
In de toekomst kunnen we communiceren met de implantaten in ons lichaam
Sluiten