Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 21 apr 2015

Slimme keuken van Ikea is dé toekomst voor een culinair huishouden

Met dank aan de technologie verandert de wereld om ons heen drastisch. Het is dan ook altijd een interessant vraagstuk hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien. Ikea toonde op de Milaan Design Week een conceptuele keuken uit het jaar 2025. Het resultaat is indrukwekkend, laat die toekomst maar komen!

De tafel voor leven

De belangrijkste visie achter de conceptuele keuken is dat er niet enkele technologische apparaten in de keuken aanwezig zijn, maar de keuken een technologische hub is geworden. Neem het gaafste apparaat, de Table For Living. Dit is het hoogtepunt van de keuken. De tafel bevat een projector en een camera. De camera herkent wat je op de tafel neerlegt, zoals een bepaald ingrediënt. De projector laat vervolgens allerlei informatie op het tafeloppervlak zien rondom het ingrediënt. Hierbij kun je denken aan suggesties voor andere ingrediënten die samengaan met het product, een recept voor een heerlijke maaltijd en de manier om het ingrediënt te bereiden. Daarnaast bestaat de tafel uit een fornuis en kent de tafel een weegschaal. Maar de tafel is nog meer dan dat, het is een tafel om op te leven. Het is meer dan alleen een keukentafel, ook een werkplek en een plaats voor kinderen om op te spelen. The sky is the limit.

Andere onderdelen van de keuken

De wereld gaat in de ogen van de ontwikkelaars van deze toekomstige keuken flink veranderen. Doordat we een bijna-onmiddellijke toevoer van producten zullen kennen door drones en andere autonome voertuigen, zal onze koelkast verdwijnen. De makers voorspellen een provisiekast waarbij je al jouw producten visueel kunt zien. De enkele houdbare ingrediënten die jij in de keuken hebt liggen worden door middel van inductie nog beter gekoeld waardoor ze nog langer houdbaar zijn. Duurzaamheid is een belangrijk aspect van deze futuristische keuken. Dit is ook terug te zien in het scheiden van afval. De keuken pakt automatisch al jouw afval in en zorgt er zo voor dat het klaar is om gerecycled te worden.

Collaboratie

De conceptuele keuken van 2025 is een collaboratie van IDEO en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Lund. Op dit moment is de keuken meer een visie dan iets wat je ook daadwerkelijk kunt kopen. Wellicht dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen.

Reageer op artikel:
Slimme keuken van Ikea is dé toekomst voor een culinair huishouden
Sluiten