Ilona Braam
Ilona Braam Home 26 mrt 2018

Ikea, Philips Hue en meer: zoveel ben je aan slimme verlichting kwijt

Slimme lampen horen waarschijnlijk bij een van de eerste dingen waar mensen met een nieuwe slimme speaker naar op zoek gaan. Ze zijn perfect om je virtuele assistent op los te laten en geven je al heel snel het gevoel dat je in een nieuw tijdperk terecht bent gekomen. Als je op zoek gaat naar slimme verlichting kom je er al gauw achter dat er best wat verschillende keuzes zijn, waar uitlopende prijskaartjes aan vast hangen. Afhankelijk van wat je kiest, ben je zoveel kwijt om je verlichting wat slimmer te maken.

Philips Hue: duurste optie

De bekendste slimme lampen zijn ongetwijfeld die in de Philips Hue collectie. Het Philips Hue assortiment is groot en de lampen zijn van goede kwaliteit. Je kunt je kamer hullen in de meest mooie kleuren, maar daar moet je ook best wat geld voor neertellen. De Hue lampen zijn namelijk meteen ook de duurste lampen.

Stel dat je wilt beginnen met drie witte lampen, dan kun je gaan voor een starterset van 88,99 euro. Hiervoor krijg je naast de drie  lampen ook een dimmer en een Hue Bridge. De Hue Bridge heb je sowieso nodig en zorgt ervoor dat je lampen via wifi, en dus je slimme speaker, bestuurd kunnen worden.

Philips Hue

Waarschijnlijk heb je echter bij vrienden gezien hoe ze allerlei kleurtjes kunnen oproepen en wil je misschien toch liever gaan voor drie slimme lampen die ook kleuren geven. In dat geval is er een starterkit met drie gekleurde lampen, een dimmer en een Hue Bridge voor 169,45 euro.

Zoals je ziet is de prijs behoorlijk omhoog geschoten, vergeleken met het pakket met de witte lampen. Overigens kunnen de lampen in dit pakket je ook gewoon wit licht geven.

Philips Hue

Later wil je er waarschijnlijk meer lampen bijkopen. Een losse lamp voor wit licht kost je dan 23,99 euro, maar je kunt ook voor een pakket van twee gaan voor 30,45 euro. Mocht je extra lampen willen om meer kleur toe voegen, ben je al gauw zo’n 53,95 euro kwijt.

Als je een Hue Bridge hebt, hoef je echter niet per se Philips Hue lampen eraan te koppelen. Er zijn verschillende lampen van andere bedrijven die ook met het Philips Hue systeem werken, maar toch wat goedkoper zijn. Zo heeft Innr bijvoorbeeld een witte lamp voor 17,49 euro en een gekleurde lamp voor 34,95 euro.

Ikea: goedkoper

Ikea is sinds vorig jaar ook bezig met slimme verlichting en heeft de TRÅDFRI collectie, Deze lampen zijn een goedkoper alternatief voor Philips Hue en werken ook prima. Hier vinden we geen startersets met meerdere lampen, maar wel een set met een enkele lamp plus een dimmer voor 17,95 euro.

Losse witte lampjes kun je kopen voor 9,99 euro en een losse verbindingshub kost je 32,95 euro. Als je zelf eenzelfde soort starterskit als die van Philips Hue zou samenstellen met drie witte lampen, een dimmer en een hub, zou je in totaal 70,88 euro kwijt zijn.

Ikea slimme verlichting

Voor een starter set met een kleurenlampje plus dimmer moet je bij Ikea 34,95 euro neertellen. Deze gekleurde lamp lijk je alleen als set te kunnen kopen, dus als je weer de starterset van hierboven wilt samenstellen ben je in totaal 137,80 euro kwijt. Je hebt dat wel twee extra dimmers.

Een dimmer switch bij Philips Hue kost echter 24,99 euro, dus zou je bij Philips voor hetzelfde pakket in totaal 219,43 euro kwijt zijn.

Milight: nog goedkoper

Een nog goedkoper alternatief zijn de lampen van Milight. Hier lijken er geen starter sets met witte lampen te zijn en zou je die zelf samen moeten stellen. Losse witte lampen kosten 14,94 euro, een hub (hier iBox) kost je 24,95 euro en voor een afstandsbediening om te dimmen ben je 14,95 euro kwijt.

Om hetzelfde te krijgen als in de Philips Hue starter kit, ben je hier in totaal 84,72 euro kwijt. Dat is duurder dan bij Ikea, maar op het moment heeft alles korting en inclusief de korting zou je in totaal 65,75 euro kwijt zijn. Overigens kun je de iBox ook bestellen in een lamp model voor 24,95 euro, zodat je er nog een extra lamp bij hebt.

Milight slimme verlichting

De gekleurde lampen komen  wel in een starterkit, wat je uiteindelijk toch geld bespaart. De goedkoopste set kost 49,95 euro en bestaat uit vier gekleurde lampen inclusief wit licht plus een afstandsbediening om te dimmen. Je zou hier nog een iBox bij moeten kopen, wat in totaal op 74,90 euro zou uitkomen.

Dat is goedkoper dan zowel de Philips Hue als de Ikea lampen en je krijgt er nog een extra lamp bij. De lampen in de starter kit zijn 6W lampen, maar er is ook een kit met 9W lampen voor 74,95 euro.

Slimme lampen op AliExpress: goedkoopst

Als je voor de allergoedkoopste optie wilt gaan, moet je zeker op AliExpress kijken. Daar vindt je allerlei lampen van verschillende (doorgaans) onbekende merken, die een stuk goedkoper zijn. Je vindt er overigens ook Milight lampen.

Het is alleen wel even goed zoeken en je moet wel opletten dat alles wel werkt met je slimme speaker. As je gaat zoeken, kom je al gauw toch weer op de Milight lampen uit. Zo kun je een set kopen met drie witte lampen en een afstandsbediening om te dimmen voor 34,02 euro.

Daar heb je nog een hub bij nodig, die je bij AliExpress voor 14,07 euro vindt. Voor je starterset met drie lampen, een afstandsbediening en hub ben je dan in totaal 48,09 euro kwijt.

AliExpress slimme verlichting

Als we kijken naar gekleurde lampjes, blijft het lekker goedkoop. Je kunt meteen een set kopen met drie slimme lampen, een afstandsbediening en een hub voor maar 45 euro. Overigens vind je er ook lampen waar je helemaal geen hub voor nodig hebt. Deze lamp kost bijvoorbeeld 11,81 euro en levert zowel kleurtjes als licht.

We hebben nu natuurlijk alleen gekeken naar de prijs van de pakketten en niet naar de kwaliteit van de lampen en het geproduceerde licht. Over het algemeen vinden mensen wel dat de Philips Hue lampen mooiere kleuren leveren en ook accuraten je opdrachten opvolgen om een bepaalde kleur te laten zien. Binnenkort zijn de Philips Hue lampen ook beschikbaar voor in de tuin om het slimme verlichtingsfeest daar voort te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Ikea, Philips Hue en meer: zoveel ben je aan slimme verlichting kwijt
Sluiten