WANT to have: de vijf beste slimme lampen die je huis sfeervol én functioneler maken

Verlichting kan je interieur en leefomgeving maken of breken. Verlichting kan sfeervol of functioneel zijn (of beide), maar vreet soms energie. Om te zorgen dat je verlichting zowel sfeervol, functioneel als energiebesparend is kun je het beste slimme lampen gebruiken. Met slimme verlichting maak je van je gewone huis een smarthome. Dit zijn de vijf beste.

Trådfri-kleurenlamp van de IKEA

De kleurloze Trådfri-kleurenlamp ligt al een tijdje in de schappen bij de Zweedse meubelgigant, maar sinds begin oktober is ook de nieuwe variant van de lamp te koop. De nieuwe slimme lamp werkt op stemcommando via de Apple Homekit, Google Home en Amazon Alexa. Verder wisselt de lamp ook van kleur waardoor je de stemming in de kamer snel en gemakkelijk kunt veranderen. Met de verbindingshub en de app die bij deze lamp horen kun je meerdere groepen lichtbronnen maken en die op verschillende manieren aansturen.

Met deze updates gaat Ikea de strijd met Philips als het gaat om slimme lampen er nog wat serieuzer aan toe. De lamp is te koop voor 34,95 euro.

slimme lamp

Philips Hue

Philips is de bekendste en de meest maker van slimme lampen. Daar zijn goede redenen voor (naast het feit dat Philips natuurlijk uit ons mooie Nederland komt): De Philips Hue lampen zijn erg gemakkelijk te installeren, gemakkelijk in gebruik en zijn erg consistent. De prijs is ook erg redelijk: zo’n 38 euro voor een starterskit.

Een van de grote voordelen aan de Philips Hue is dat het erg diverse lampen zijn. Ze bestaan in een gewoon witte uitvoering, maar er is ook een variant die van kleur kan veranderen. De laatste kosten wat meer dan de witte lamp. De lampen hebben een output van 800 lumens, wat genoeg is om een kleine tot gemiddeld-grote kamer mee te verlichten. Wanneer je de Bridge hub die er bij hoort ook gebruikt is deze lamp wel wat duurder dan Bluetooth lampen.

Je hoéft de Hue echter niet te gebruiken met de Bridge. Je kunt ze namelijk ook bedienen met de draadloze dimmer switch waarmee je tot wel tien Hue lampen kunt bedienen. Dat scheelt weer! Inmiddels heeft Philips al veel varianten van de Hue op de markt gebracht, zoals de spectaculaire Hue White Ambiance Cher Suspension fixture met het net zo spectaculaire prijskaartje van ongeveer 230 euro.

slimme lamp

LIFX

De LIFX lampen zijn gemakkelijk in gebruik en hebben ontelbaar veel manieren om ze te customizen. Een voordeel aan deze lampen is dat ze zonder hub werken. Dit scheelt je weer wat extra kosten.

LIFX is een merk dat zijn strepen wel heeft verdiend als het om slimme verlichting gaat. Er zijn verschillende lampen beschikbaar dus je kunt waarschijnlijk voor elke setting wel een lamp vinden. Als je de lampen los koop dan zijn ze aardig prijzig, maar wanneer je ze als een pakket koopt is er vaak wel een goede deal te vinden. Een nadeel aan deze lampen is dat ze wat aan de grote kant zijn en dat de app soms wel wat bugs bevat. De prijs voor een enkele lamp ligt rond de 60 euro.

slimme lamp

Xiaomi Mi Yeelight Bulb

Wie een goede slimme lamp wil maar daar geen groot budget voor heeft is bij Xiaomi aan het juiste adres. Dit Chinese techmerk staat bekend om zijn hoge kwaliteit, lage prijzen en het brede assortiment aan te gekke gadgets.

Zo hebben ze ook een slimme lamp in het assortiment die zowel verkrijgbaar is in wit als in een gekleurde versie. De lamp is te bedienen via de bijbehorende app die gelukkig gewoon in het Engels in te stellen is. Xiaomi’s slimme lamp is te koop voor slechts 14,09 dollar via een van onze favoriete webshops, AliExpress.

slimme lampen

Bluetooth Multicolor LED Lamp

Wie AliExpress niet zo vertrouwt maar een van onze andere lievelingswinkels wel, de Action, kan daar terecht voor een Bluetooth-lamp. Dit is dus niet een échte échte slimme lamp aangezien er geen wifi op zit, maar hij is wel aan te sturen met een app omdat de lamp over Bluetooth beschikt.

De kleuren van de lamp kun je via de app (die beschikbaar is voor Android en iOS) instellen en veranderen. Voor slechts 12,95 euro is dit het proberen wel waard.

slimme lampen

Op zoek naar meer inspiratie om je huis slimmer te maken? Houd dan vooral onze smarthome-pagina goed in de gaten voor de nieuwste snufjes in huis.

Reageer op artikel:
WANT to have: de vijf beste slimme lampen die je huis sfeervol én functioneler maken
Sluiten