Gadgets 13 jul 2018 Ilona Braam

Deze slimme pleisters behandelen je meteen

Als je een wondje hebt, maak je die schoon en doe je er een pleister op. De pleister doet dan niet zoveel meer dan je wond beschermen tegen de wrede buitenwereld en eventueel een desinfecterend middel op je wond houden. Het lijkt erop dat pleisters in de toekomst een stuk meer zullen kunnen. Onderzoekers aan de Tufts University zijn namelijk bezig met een pleister, die je wond in de gaten houdt en zo nodig behandelt.

Slimme pleister met sensoren

Say what? Inderdaad een pleister die je behandelt. Het klinkt erg futuristisch, maar de onderzoekers hebben al een prototype en het lijkt te werken. De pleister zou voornamelijk bedoeld zijn voor chronische wonden. Denk bijvoorbeeld aan wonden veroorzaakt door verbranding, diabetes en andere oorzaken die het regenereren van de huid en andere cellen beperken. Door middel van sensoren wordt de wond in de gaten gehouden en wanneer dat nodig is zouden ook meteen medicijnen toegediend kunnen worden.

slimme pleister

Uitbreiding prototype

Het prototype werkt op het moment met een PH en temperatuurmeter om de wonden in de gaten te houden en is uitgerust met antibiotica als behandeling. Tufts University professor Sameer Sonkusale geeft echter aan dat het prototype natuurlijk uitgebreid zou kunnen worden om nog veel meer te doen. Er zouden ook andere sensoren en medicijnen gebruikt kunnen worden om een hele reeks aan aandoeningen te behandelen.

Hoewel je bij tech vaak denkt aan leuke gadgets en de laatste smartphones zijn de ontwikkelingen, zoals je ziet, ook in de medische wereld best spannend. Zo zijn andere wetenschappers weer bezig met het ontwikkelen van een elektronische huid, waardoor prothesen gevoel krijgen.

Geek

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze slimme pleisters behandelen je meteen
Sluiten