Deze slimme ring ontdekt COVID-19 nog voordat je het zelf merkt

Nog voordat je jezelf ziek voelt al weten dat je corona hebt? Het kan met deze ring die door Amerikaanse wetenschappers is onderzocht.

Koorts is een belangrijk symptoom om te weten te komen dat je ziek bent. Niet alleen tijdens een griep, maar bijvoorbeeld nu ook als je corona hebt. Het is handig om daar snel achter te komen, aangezien zulke ziektes vaak ook besmettelijk zijn. Deze ring die al een tijdje op de markt is moet door middel van een nieuw algoritme dat door onderzoekers wordt ontwikkeld ziektes zoals COVID-19 ontdekken.

COVID-19 meten met een ring

Een team van onderzoekers van onder andere de Universiteit van California en MIT hebben in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports hun onderzoek gepresenteerd. Het zijn de eerste resultaten van een studie onder 65.000 mensen die een ring dragen van de Finse startup Oura, die de hartslag, temperatuur, ademhalingssnelheid en activiteitenniveaus meet van de drager. Het doel van het onderzoek is een algoritme te ontwikkeling die ziektes kan ontdekken door symptomen als koorts, hoesten en vermoeidheid. Drie pijlers die ook bij COVID-19 voorkomen.

De onderzoekers zijn optimistisch gestemd over de ring. Zij hopen dat ze voor het einde van dit jaar een algoritme kunnen ontwikkelen waarmee ze COVID-19 op tijd kunnen ontdekken.

Ook gevaren

Toch liggen er ook gevaren in het systeem. Niet iedereen zit erop wachten dat hun gegevens kunnen worden ingezien door een algoritme. Er moet er dus voor gezorgd worden dat de privacy blijft gewaarborgd. Onderzoekers willen daarvoor een willekeurig id-nummer aan de ring toekennen, waardoor een persoon onbekend blijft.

Uit onderzoek komt naar voren dat de onderzoekers al een ziekte vaststelde zonder dat de testpersonen dit zelf merkten. Het steunt hierbij de hypothese dat koortsverschijnselen al te meten zijn voordat iemand de symptomen merkt.

Toch is er nog wel werk aan de winkel, aangezien symptomen voor mensen kunnen verschillen. Zo heeft niet iedereen dezelfde lichaamstemperatuur en zijn er verschillende momenten van de dag wanneer deze hoger is dan het andere. Ze onderzoekers moeten het algoritme dan ook zo aanpassen dat de ring voor iedereen werkt.

Reageer op artikel:
Deze slimme ring ontdekt COVID-19 nog voordat je het zelf merkt
Sluiten