Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Gadgets 15 jan 2018

Deze slimme schoenzolen vertellen je dat je voeten pijn doen: dit gaat te ver

Tijdens de CES worden er ieder jaar nieuwe gadgets gepresenteerd. De ene innovatie is nog gekker dan de andere, en de ene innovatie is soms nog minder nodig dan de andere. Over de volgende slimme schoenzool willen we even wat kwijt, WANT voelen is iets dat we toch juist goed zelf kunnen doen?

Slimme schoenzool vertelt je wat je voelt

Het bedrijf Zhor Tech presenteerde in 2016 een paar slimme schoenen, waarvan je de veters kon strikken door op een knop op de bijbehorende app te tikken. We waren destijds al niet erg te spreken over deze gadget: het pakken van je smartphone en op een knop drukken duurt ongeveer net zo lang als het strikken van je veters.

Het bedrijf achter deze schoenen heeft nu een nieuw product aangekondigd, dat ons inziens een beetje in dezelfde categorie valt als hun vorige product: een slim paar schoenzolen met een bijbehorende app. De slimme schoenzool werd gepresenteerd op de CES 2018. De zolen zijn voorzien van sensoren die je stappen kunnen tellen, maar daarnaast ook kunnen meten en bijhouden hoe moe je voeten zijn.

slimme schoenzool

Een dergelijk paar schoenzolen kan handig zijn voor wie bijvoorbeeld in de bouw werkt of voor zijn werk de hele dag moet staan. Als je onderuit gaat, dan kan je schoenzool dit bijvoorbeeld merken en direct een notificatie naar je manager sturen. Daarnaast kun je de informatie over je voeten ook direct delen met anderen via de app. Dat is handig, en kan voor bepaalde beroepen meer inzicht geven hoe fysiek ze daadwerkelijk zijn.

Slimme gadgets helpen niet alleen maar

Slimme gadgets kunnen ons goed helpen in het dagelijkse leven. Zo kan Siri of Google Assistant handige informatie voor ons opzoeken, en houdt onze smart watch onze hartslag in de gaten. Dit soort gadgets helpen ons nadenken, en meet iets voor ons dat we zelf niet kunnen meten. Dat zijn features die ons leven gemakkelijker maken en echt wat kunnen bijdragen.

Ondanks dat we in sommige situaties heus het nut inzien van het product, hebben we bij de toepasbaarheid van de schoenzool ook nog wel onze vraagtekens. De slimme schoenzool van Zhor Tech helpt ons voelen, en praten. Twee dingen die we prima zelf kunnen.

Wanneer je lang staat, dan zal je als het goed is op een gegeven moment aan je voeten voelen dat ze moe zijn. Ze doen dan pijn. Je hebt geen slimme zolen nodig die je vertellen dat je voeten pijn doen na 5 uur lang staan. Als je pijn hebt aan je hak, dan voel je dat aan je hak, en niet aan je grote teen. Leuk dat je dat op een app kunt aflezen, maar het is de vraag of die je van nieuwe informatie zal voorzien.

Als de app aangeeft dat je veel druk voelt op je hak, dan kun je die data bijvoorbeeld aan je leidinggevende appen. Je zou ook naar hem toe kunnen gaan om je ongemak te bespreken. Hebben we de techniek echt nodig om dit soort zaken voor ons te constateren, en inzichtelijk te maken?

slimme schoenzool

We zijn benieuwd of deze slimme schoenzolen zullen aanslaan. Ze zijn in ieder geval vanaf september te koop voor ongeveer 121 euro. Voor het dubbele kun je ook een onderzoek bij de podotherapeut krijgen, inclusief op maat gemaakte zolen (waardoor je ├╝berhaupt geen pijn meer hebt), en een nacontrole. Misschien een beter alternatief? Ben jij benieuwd naar meer bizarre gadgets van de CES 2018? Je vindt ze hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze slimme schoenzolen vertellen je dat je voeten pijn doen: dit gaat te ver
Sluiten