Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 25 mrt 2018

Zo scoor je goedkope slimme speakers op AliExpress

AliExpress is goed voor van alles en nog wat en je kunt het zo gek nog niet bedenken en ze hebben het. Zelfs dingen die je nooit zou bedenken kom je bij de Chinese webshop tegen. Aangezien iedereen tegenwoordig bezig lijkt te zijn met slimme speakers, vind je die uiteraard ook op AliExpress samen met een heel arsenaal aan dingen die je met de speakers zou kunnen gebruiken. Op zoek naar een slimme speaker? Deze vier kun je bij Ali kopen.

Tonbux MXQ HF30

Als eerste hebben we de Tonbux MXQ HF30. Op het eerste gezicht lijkt het ontzettend veel op de Amazon Echo. Het is een zwarte cilinder met aan de bovenkant een blauwe ring. Als je wat beter kijkt, merk je dat er toch wat verschillen zijn.

Hij lijkt op een eerste generatie Echo speaker, maar dan met de vier knoppen aan de bovenkant van de tweede generatie speakers. Ook lijkt de speaker niet helemaal een cilinder te zijn, maar wordt hij op een vreemde manier aan de onderkant wat breder.

Tonbux MXQ HF30 slimme speakers

Als we kijken naar wat de slimme speaker allemaal kan, lijkt het veelbelovend. De Tonbux zou 360 graden om zich heen heldere klanken produceren met een dynamische bass. De verschillende microfoons zouden gebruik maken van beamforming technologie en noise cancellation, zodat de speaker je van alle kanten goed kan horen.

Zelfs als je muziek afspeelt. Als slimme assistent krijg je bij het apparaat de goede oude Alexa. Zoals we weten komt deze met behoorlijk wat skills om van alles voor je doen.

Tonbux MXQ HF30

Een voordeel van de Tonbux speaker ten opzichte van de echte Echo, is het het een uitgerust is met een 18650 lithium-ion batterij. Je bent dus niet gebonden aan een stopcontact, maar je kunt de slimme speaker overal mee naartoe nemen.

Het zou 5,5 tot 6 uur duren om de batterij helemaal op te laden via de microUSB-poort. Verder kun je zowel met je iPhone als je Android toestel koppelen aan de slimme speaker, dus iedereen kan gelukkig meedoen.

Iets dat wel vreemd is in de beschrijving, is dat er opeens ook een plaatje en een stukje beschrijving van de Echo Plus tussen zit. Het zal wel.. Als je het aandurft kun je de slimme speaker kopen voor zo’n 60 euro.

Xiaomi Yeelight

Uiteraard kan een slimme speaker van de Chinese techgigant Xiaomi niet ontbreken bij AliExpress. Er zijn zelfs twee Xiaomi speakers in de aanbieding. De eerste is de kleine Xiaomi Yeelight, die ontzettend veel weg heeft van de Echo Dot.

Alleen minieme verschillen verklappen dat het niet om een Echo Dot gaat, zoals de bredere gaasstructuur aan de bovenkant en uiteraard het Yeelight logo aan de zijkant.

Yeelight slimme speaker

Aan de bovenkant vinden we vijf knoppen om het apparaatje te bedienen. Er is een aan/uit knop, twee volumeknoppen, een microfoon switch en een multi-function knop. Volgens de beschrijving zouden de fysieke knoppen van de Yeelight praktischer zijn dan capacitieve knoppen van hetzelfde type.

Aan de zijkant is het apparaatje uitgerust met een microUSB-poort om hem van elektriciteit te voorzien en op de bodem zijn er gaten om het apparaat verkoeling te geven en om het geluid van de speaker naar buiten te laten.

Yeelight speaker

Je kunt de speaker verder koppelen aan de verschillende Yeelight slimme lampen en aan een reeks andere slimme apparaten. Uiteraard is er ook een virtuele assistent, maar daar stuiten we toch op een groot probleem voor veel Nederlanders.

De Yeelight Voice Assistant spreekt namelijk geen woord Nederlands en zelfs ook geen Engels. Om opdrachten te geven zul je helaas Chinees moeten leren. Als het toevallig je goede voornemen was om dit jaar Chinees te leren, komt het goed uit.

Anders is het misschien toch niet de speaker voor jou. In ieder geval kost hij rond de 50 euro.

Xiaomi Mi AI slimme speaker

Als tweede slimme Xiaomi speaker heeft AliExpress de Xiaomi Mi AI smart speaker. Deze is een stuk hoger dan de Yeelight en lijkt weer eerder op de normale Echo. Het is echter geen cilinder, maar hij is wat hoekiger gevormd.

Aan de bovenkant vinden we weer de  blauwe ring (afgerond vierkant), die oplicht als hij actief is. De speaker komt met een fancier rooster dan de andere speakers, met openingingen die aan de onderkant dichter op elkaar zitten dan verder naar boven.

xiaomi Mi AI speaker

Het apparaat is verder uitgerust met zes microfoons en een 64-bit Cortex A53 quad core processor. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van audio beamforming en geavanceerde noise cancellation, zodat hij je opdrachten goed kan verstaan.

De Mi AI speelt je muziek 360 graden om zich heen af en ondersteunt Bluetooth, DLNA en wifi. In de bijbehorende app is er een skill centrum, waarmee andere ontwikkelaars ook functies kunnen toevoegen aan de speaker. Zo kan hij steeds meer.

Helaas geldt hier ook het probleem dat we met de vorige Xiaomi speaker hadden. Je moet wel Chinees kunnen om ermee te werken. Hij komt daarnaast ook met een hoger prijskaartje dan de Yeelight een kost rond de 90 euro.

Xiaomi Mi AI speaker

Apple HomePod

Zelfs Apple’s HomePod wordt vertegenwoordigd op AliExpress, inclusief Apple’s eigen beschrijving  en foto’s van de speaker. Het is een mooie speaker om te zien en het zou in slimme speaker land de beste geluidskwaliteit leveren.

Zoals we weten komt de speaker met Siri en werkt hij het beste met andere Apple apparaten. Helaas heb je wel een iOS toestel nodig om te koppelen en hoef je het met een Android smartphone niet te proberen. Voor mensen die twijfelen of het wel een echte HomePod is (het is tenslotte AliExpress) heeft de verkoper nog een speciaal bericht.

Ze garanderen namelijk dat het een originele nieuwe Apple HomePod is, de niet geactiveerd is en nog in de verpakking zit. Mocht je erachter komen dat het toch een nep product is, zouden ze je compenseren met tienmaal de waarde. Goede deal toch? Normaal gesproken kost hij zo’n 330 euro, maar op het moment is er een korting en kun je hem voor 312 euro in huis halen.

Apple HomePod

De HomePod is al een tijdje in de VS, Engeland en Australië te koop en blijkbaar dus ook al bij AliExpress. In Nederland moeten we nog even wachten voordat we de slimme speaker officiëel bij Apple kunnen kopen. Volgens een nieuw gerucht zou het in april zover zijn.

Reageer op artikel:
Zo scoor je goedkope slimme speakers op AliExpress
Sluiten