Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 2 apr 2018

Slimme speaker uit rotterdam helpt minder bekende artiesten

Wanneer je naar muziek luistert via spotify, krijg de artiest een bedrag betaald voor de stream. Wat je misschien niet wist is dat dit bedrag dusdanig laag is, dat artiesten elke maand 1,5 miljoen streams nodig hebben om een minimumloon bij elkaar te schrapen. De slimme speaker Volareo gaat dit probleem aanpakken, door het voor gebruikers mogelijk te maken hun favoriete artiesten fooi te geven.

Minder dan een cent per stream

Per Spotify stream verdient een artiest maar 0,72 eurocent. Voor het geval je het verkeerd leest: dat is minder dan een cent. Je kunt je voorstellen dat je met 0,72 cent per stream als beginnende of onbekende artiest het nogal moeilijk krijgt als je daarvan wilt rondkomen.

Nick Yap bedacht de slimme speaker Volareo om de tekortkomingen van het huidige streaming model op te lossen. Toevallig is Yap ook de medeoprichter van het vertaalapparaat Travis, waarmee je in één klap zestig talen spreekt.

Volareo slimme speaker

Fooi geven in muziek cryptocurrency

Met Volareo kunnen artiesten meer verdienen met hun liedjes, via fooien van luisteraars. Als je de speaker hebt kun je door te klappen of met een knop ervoor zorgen dat de artiest een donatie krijgt. Dit gebeurt overigens niet in dollars of euro’s, maar in de speciale bijbehorende cryptocurrency Musicoin.

Deze is op het moment zo’n 10 dollarcent waard. Er lijkt in ieder geval vraag te zijn naar dit systeem vanuit de artiesten. Al 2.500 muzikanten en zangers hebben zich aangemeld voor het blockchain-initiatief.

klappen

Volareo brengt artiest in contact met fans

De slimme speaker zou er niet alleen voor zorgen dat artiesten het wat beter krijgen, maar hij zou er ook voor moeten zorgen dat ze hun luisteraars beter leren kennen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld door de donaties kunnen zien in welk land of in welke stad ze het meest worden gewaardeerd en daar een evenement plannen of zich juist richten op gebieden waar ze nog niet bekend zijn.

Slimme speaker alleen voor muziek?

Uiteraard werkt de slimme speaker ook samen met een app, van waaruit je ook opdrachten kunt geven. Het is verder nog onbekend of de slimme speaker ook bedoeld is voor je smarthome apparaten, of het dat puur om muziek afspelen gaat. Ook de specs zijn op het moment nog onbekend. Je kunt je wel opgeven op de site voor gratis “early access”.

Hoewel Spotify artiesten niet veel uitbetaalt, lijkt Spotify zelf ook niet helemaal genoeg te verdienen. Deze drie dingen zouden het bedrijf echter van de ondergang kunnen redden.

Reageer op artikel:
Slimme speaker uit rotterdam helpt minder bekende artiesten
Sluiten