Ilona Braam
Ilona Braam Culture 10 jun 2017

Van een smart home naar een slimme stad: hoe de bestaande infrastructuur wordt omgebouwd

We beginnen nog maar net te wennen aan smart homes en berichten over slimme steden doemen alweer op. Slimme steden die wij alleen uit sci-fi films kennen. Eric Rodenbeck van Stamen Design realiseerde zich echter dat er onder de campus van Stanford University al een gigantisch netwerk van glasvezelkabels ligt om bijna alles en iedereen te kunnen tracken. Want dat is toch het uiteindelijke doel van een slimme stad?

De vibraties van glasvezelkabels kunnen gebruikt worden als signaal

In het geval van Eric bestaat het netwerk dus niet uit sensoren en camera’s, maar uit de glasvezelkabels die gebruikt worden om berichten te versturen. Een nieuwe datavisualisaite van de kabels laat zien dat deze de vibraties van onder andere auto’s en mensen die rondlopen of fietsen kunnen detecteren. Normaal gesproken worden deze vibraties gezien als ruis, maar deze ruis zou gezien kunnen worden als een signaal. Rodenbeck geeft aan dat wanneer we de vibraties als signalen interpreteren zou je zelfs de vibraties van een Prius of Subaru kunnen uitfilteren. Door de vibraties uit te filteren zou er als het ware een 3D-kaart van de wereld kunnen worden gemaakt.

Visualisaite vibraties glasvezel netwerk

Vibratie als signaal wordt al ingezet

Er zijn bedrijven die al experimenteren met dit soort technologieën. Het bedrijf Optasense, welke verantwoordelijk is voor de visualisatie, zou al glasvezelkabels installeren rondom oliepijplijnen en de omtrek van beveiligde gebieden. De kabels worden gebruikt voor detectie en meetdoeleinden.

Ook zendmasten kunnen ingezet worden

Niet alleen het glasvezelnetwerk kan ingezet worden als sensor. Ook andere bestaande infrastructuur kan hiervoor worden ingeschakeld. Zo zou het netwerk van zendmasten gebruikt kunnen worden om de vochtigheid van de lucht te meten. De snelheid van de communicatie tussen een mobiele telefoon en de mast wordt namelijk direct beïnvloed door deze vochtigheid.

zendmasten

Doorbraak of privacy-gevaar?

Rodenbeck geeft aan dat deze ontwikkeling aan de ene kant geweldig is, maar aan de andere kant ook beangstigend. Het brengt veel positieve mogelijkheden met zich mee, maar kan ook zorgen voor een inbreuk op de privacy. Het zou namelijk mogelijk moeten zijn om met de unieke vibraties van een individu altijd op de hoogte te zijn van waar iemand is.

Gelukkig zijn er altijd bedrijven die de privacy van de gebruiker bovenaan zetten. Zo introduceerde Android-oprichter Andy Rubin onlangs een slimme assistent voor je smart home met de nadruk op privacy.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van een smart home naar een slimme stad: hoe de bestaande infrastructuur wordt omgebouwd
Sluiten