Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 26 juli 2017

Onderzoeker ontwikkelt slimme sticker die seksueel misbruik herkent

Een wetenschapper van het gerenomeerde Massachusetts Insitute of Technology (MIT) heeft een sticker uitgevonden die seksueel misbruik herkent. De sticker kan op allerlei soorten kleding worden geplakt en herkent patronen in hoe de drager kleding uittrekt. De uitvinder van de sticker ziet seksueel misbruik als een ziekte in de Amerikaanse samenleving waarvoor snel een oplossing moet worden gevonden. Niemand is het hiermee oneens, lijkt ons, en haar oplossing is te ingenieus om niet met jullie te delen.

Seksueel misbruik: groot probleem vraagt om een grote oplossing

In de VS wordt iedere 98 seconden iemand seksueel misbruikt en in India wordt in maar 6 procent van alle gevallen een melding gemaakt bij de politie. De MIT wetenschapper Manisha Mohan komt zelf uit India en vindt dat er nu actie ondernomen moet worden tegen dit probleem. Dat doet ze met haar briljante uitvinding.

seksueel misbruik

Misschien wel de slimste sticker die bestaat

Intrepid, de slimme sticker, waarschuwt vijf vertrouwelingen wanneer de sticker herkent dat er iets aan de hand is. In veel gevallen van seksueel misbruik is het slachtoffer niet in staat om te reageren op wat er gebeurt. Ook komt het vaak voor dat slachtoffers zich schamen voor wat er is gebeurd of er niet meer over willen praten. Deze sticker zorgt er voor dat zelfs wanneer het slachtoffer niet in staat is zelf te reageren op het misbruik, er alsnog actie wordt ondernomen.

We horen je denken, HOE dan?

Nadat Intrepid op een kledingstuk is geplaatst nemen de sensoren en microprocessoren waar op welke manier de drager zich uitkleedt. Wanneer de sticker patronen signaleert die niet overeenkomen met de bekende patronen krijgt de drager een berichtje op haar telefoon via Bluetooth. Dit gebeurt wanneer de sticker bewegingen die opdringerigheid en agressiviteit impliceren herkent.

seksueel misbruik

Wanneer de slimme sticker het gebruikelijke patroon van uitkleden niet herkent gaat er een alarm af op de dragers smartphone. Als de drager niet bevestigt dat alles oké is, ontvangen vier geselecteerde contacten een bericht over de situatie en iemand wordt gebeld.

Het bericht bevat de locatie van de persoon die hulp nodig heeft. De bijbehorende app start ook een geluidsopname die later als bewijs kan dienen voor bijvoorbeeld de politie. De drager van de sticker kan ook op een klein knopje drukken dat op de sticker zit om het alarm zelf te activeren.

De sticker kan seksueel misbruik niet per definitie voorkomen, maar zal zeker kunnen helpen bij het tegengaan van het probleem. Mohan hoopt dat haar uitvinding preventief werkt in plaats van dat slachtoffers achteraf gerechtigheid moeten zoeken. Dan is het kwaad namelijk al geschiedt. Check bovenstaande video waarin Manisha Mohan haar geniale uitvinding zelf uitlegt. Benieuwd hoe Mohan op dit idee is gekomen? Lees er hier meer over.

Reageer op artikel:
Onderzoeker ontwikkelt slimme sticker die seksueel misbruik herkent
Sluiten