Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 19 mrt 2018

Zo scoor je slimme verlichting op AliExpress

De Philips Hue lampen zijn het bekendste voorbeeld van slimme verlichting, maar er zijn allerlei andere en goedkopere alternatieven. Zelfs Aliexpress doet mee aan slimme verlichting en als je het nog niet wist: daar kun je van alles spotgoedkoop vinden. De Chinese online shop heeft van alles te bieden van kleding en gadgets, tot zelfs de meest luxueuze bedden en televisies. Slimme lampen dus ook en dit is wat daar allemaal te vinden is om je verlichting slim te maken.

MiLight: Philips Hue alternatief

Een bekend alternatief voor de Philips Hue serie is MiLight. Het werkt zo’n beetje hetzelfde als Philips Hue en in de collectie vindt je verschillende lampjes en de bijbehorende hub om je lampen via wifi te kunnen bedienen met je smartphone of slimme speaker. Daarnaast heb je ook wandpanelen en afstandsbedieningen om van alles met je verlichting te doen. Wat fijn is aan MiLight is dat de producten een stuk goedkoper zijn dan bij Philips Hue en je dus meer uit je dak kunt gaan. Er zijn lampen met kleurtjes, maar je kunt ook gaan voor wit licht. AliExpress heeft een uitgebreid aanbod aan MiLight goodies om lekker aan de slag te gaan.

MiLight

Yeelight slimme verlichting

Wat vaak wordt gezien als een nadeel aan Philips Hue en ook Milight is dat je voor de lampen een extra hub nodig hebt, die je moet aansluiten aan je router. Als je daar geen zin in hebt heeft AliExpress ook gewoon lampen die al een soort ingebouwde hub hebben. Met deze lampen heb je niks extra’s nodig en je kunt ze meteen installeren om met je smartphone en bijvoorbeeld je Echo te werken. De Yeelight collectie van Xiaomi heeft zulke lampen en uiteraard vind je de slimme lampen van het Chinese techbedrijf ook bij AliExpress. Daarnaast vindt je ook andere lampen in de online winkel, die geen hub nodig hebben. Sommige komen zelfs met een gouden onderkant voor extra glam.

Yeelight slimme verlichting

Slimme LED strips

Hoewel lampjes leuk zijn, kan een LED strip soms net wat meer sfeer creëren. De Yeelight collectie van Xiaomi heeft ook LED strips, maar op AliExpress vindt je ook allerlei andere slimme strips om je huis mee op te vrolijken. Eigenlijk zijn het niet de strips zelf die slim zijn, maar de wifi controller die je erbij gebruikt. Deze kun je zien als een soort van hub, die ervoor zorgt dat je via wifi je LED strips kunt bedienen. Er bestaan verschillende soorten controllers. Sommigen zijn geschikt voor alleen kleurtjes, terwijl andere controllers ook wit licht bedienen.  Welke controller je nodig hebt hangt af van de strip die je hebt. Daarnaast zijn er controllers, die ook infrarood of radiofrequenties ondersteunen, zodat je ook een normale afstandsbediening kunt gebruiken.

Slimme LED strip

Wifi smart switch

Als je er niet zoveel voor voelt om nieuwe lampen te kopen, kun je er ook voor zorgen dat je bestaande lampen wat slimmer worden. Hiervoor kun je een smart switch gebruiken. Het is een klein apparaatje dat ook weer als hub dient en je vastmaakt aan de kabel van de lamp die je al hebt. De apparaatjes kosten maar rond de 5 euro en zijn absoluut de goedkoopste oplossing om je lampen slim te maken. De smart switches van Sonoff zie je online veel voorbij komen en zijn ook in Nederlandse winkels te bestellen. Daar zijn ze meestal wel een stukje duurder, dan wanneer je ze via AliExpress koopt. Lees wel eerst goed wat de smart switch allemaal ondersteunt. De meeste die je vindt kun je namelijk alleen gebruiken om je lampen aan en uit te doen. Maar de site heeft ook switches die kunnen dimmen.

smart switch

Slim stopcontact

Een andere manier om je bestaande lampen slim te maken is met een slim stopcontact. Dit is de optie voor mensen, die geen zin hebben om met draden te priegelen. Je stop het dingetje gewoon in je bestaande stopcontact in de muur en sluit vervolgens je lamp aan. Het stopcontact is weer zo’n welbekende hub en zorgt ervoor dat je lampen via je smartphone of slimme speaker bediend kunnen worden. De slimme stopcontacten zijn over het algemeen wel duurder dan de smart switches.

slim stopcontact

Hoewel het tegenwoordig doorgaans geen maand (of meer) meer duurt voordat je je spulletjes van AliExpress hebt ontvangen, moet je meestal toch wel rekenen op twee weken. Als je sneller je slimme verlichting binnen wilt hebben, kun je ook voor de collectie van Ikea gaan. Deze lampen zijn redelijk betaalbaar en maken ook je verlichting een stuk makkelijker te bedienen. Mocht je voor Ikea gaan, kun je zo je lampen installeren.

Reageer op artikel:
Zo scoor je slimme verlichting op AliExpress
Sluiten