Smart Glasses worden wél gebruikt: Chinese politie spot er verdachten mee

In China heeft de overheid bepaalde zaken ‘goed’ geregeld. Of laten we zeggen: strak geregeld. Zo is het land de grootste bewakingsstaat ter wereld, en gebruiken politieagenten er tegenwoordig een nieuwe gadget om burgers in de gaten te houden: smart glasses.

Chinese politie maakt de blits met Smart Glasses

Smart glasses zijn nog nooit aangeslagen onder het grote publiek. Zo flopte de Google Glass enorm, en werden ook de Spectacles van Instagram geen succes. In China geven ze smart glasses een tweede (of was het al de derde of vierde) kans, met een nieuwe toepassing voor de wearable. Politieagenten lopen daar namelijk met smart glasses gaan om potentiële verdachten te kunnen identificeren.

De bril die ze gebruiken lijkt veel op de Google Glass. Een van de redenen waarom de verkoop van die bril niet van de grond kwam was om het vreemd uitziende ontwerp (naast het feit dat de bril niet wat toevoegde aan het dagelijks leven). Dat het montuur niet hip is maakt voor de politie in China uiteraard niet zo veel uit. De toepasbaarheid is, mits hij goed werkt, wel handig.

De bril staat in verbinding met de database van de staat waarin gezochte criminelen staan geregistreerd. De gezichtsherkenningsfunctie in de smart glasses kan vervolgens verdachten herkennen, en een foto van hun maken. Die foto kan worden gematcht aan een profiel in de database. Als er sprake is van een match dan krijgt de agent niet alleen de naam, maar ook het adres van de verdachte, zodat hij direct over kan gaan op actie.

smart glasses

Misbruikgevoelige technologie

Op dit moment zijn er volgens de Chinese media al zeven individuen opgepakt met behulp van de technologie. De slimme brillen zijn als eerste uitgetest in de stad Zhengzhou, de hoofdstad van de provincie Henan. Daar wordt de bril gebruikt om mensen die met de trein en met het vliegtuig reizen te controleren. China wordt echter al jaren bekritiseerd om de manier waarop ze met hun database en gezichtsherkenning omgaan. Dit vooral in relatie tot etnische minderheden. Een dergelijke technologie kan nuttig zijn, maar kan ook een invasion zijn van de burgers’ privacy.

smart glasses

De toepasbaarheid van smart glasses lijkt in deze situatie niet eens zo verkeerd. Als je langer stilstaat bij het gebruik van de technologie in combinatie met de database, dan is het alsof je continu in de gaten wordt gehouden door beveiligingscamera’s, en je gegevens en achtergrond ook direct inzichtelijk zijn en worden gecheckt. Een dergelijke technologie is erg misbruikgevoelig als hij met de verkeerde intenties wordt gebruikt.

Intel heeft ook nieuwe smart glasses ontworpen. Een paar dat er oprecht best nice uit ziet. Zou jij er mee lopen? Oordeel hier zelf.

Reageer op artikel:
Smart Glasses worden wél gebruikt: Chinese politie spot er verdachten mee
Sluiten