Pas op: hackers hebben het gemunt op je smart tv

Ilona Braam 11 feb 2018 Home

Steeds meer mensen stappen toch maar over op een smart tv. Vaak is het niet eens een bewuste keuze, want steeds meer tv’s die in de winkel staan zijn nu eenmaal smart geworden. De slimme televisies komen met verschillende voordelen, maar helaas ook met een vervelend nadeel. Ze kunnen namelijk gebruikt worden om te tracken wat je doet en ze kunnen ook nog eens gehackt worden.

Samsung en Roku televisies kwetsbaar

Vooral slimme televisies van Samsung en tv’s die gebruik maken van het Roku smart-tv platform zouden volgens een onderzoek van Consumer Reports kwetsbaar kunnen zijn, wanneer het aankomt op hack mogelijkheden. Gelukkig zouden hackers volgens het rapport je niet daadwerkelijk kunnen bespioneren of allerlei persoonlijke gegevens van je kunnen stelen. Wel zouden ze je de stuipen op het lijf kunnen jagen door met het volumeknopje te spelen, zelf te gaan zappen of random YouTube filmpjes voor je op te zetten. Behalve dat het in eerste instantie ontzettend doet denken aan een horrorfilm met geesten, is het natuurlijk ook gewoon ontzettend irritant.

Roku smart tv

Smart tv met eigen wifi verbinding

Om een televisie te hacken die gebruik maakt van Roku, zou de hacker niet de televisie zelf hoeven te hacken. Hij zou elke willekeurige computer of smartphone kunnen infecteren met malware, die is aangesloten op hetzelfde wifi netwerk. Helaas is er niet ontzettend veel dat je hiertegen kunt doen. Je kunt ervoor proberen te zorgen dat de aangesloten smartphones en computers extra goed beveiligd zijn, maar waarschijnlijk heb je niet de controle over alle apparaten. Je kunt ervoor kiezen om de tv niet te verbinden met het wifi netwerk, maar het te koppelen aan een apart streaming apparaat. Uiteraard zou je natuurlijk ook een aparte internetverbinding kunnen nemen voor alleen je televisie, maar dat is misschien net wat te extreem.

Samsung Smart View

 

Geen Samsung afstandsbediening app

De slimme Samsung televisies zouden via de afstandsbediening app op je smartphone gehackt kunnen worden. Weer gaan de hackers er dus voor om eerst een extern apparaat aan te vallen, om je vervolgens te vervelen met random filmpjes op je smart tv. Waarom iemand daar ├╝berhaupt tijd aan zou willen verspillen is natuurlijk de hamvraag. In ieder geval zou je ervoor kunnen kiezen om gewoon niet de app te gebruiken als afstandsbediening en het gevaar is geweken.

Veel mensen zijn van mening dat je sowieso niet voor een smart tv moet gaan, omdat ze naast de hackbaarheid met allerlei andere nadelen komen. Dit zijn bijvoorbeeld vijf redenen waarom je geen smart tv zou moeten kopen.

Lifehacker

Reageer op artikel:
Pas op: hackers hebben het gemunt op je smart tv
Sluiten