Ilona Braam
Ilona Braam Home 14 mei 2017

Smart tv’s zijn nog steeds niet slim genoeg

Bij veel mensen staat de tv op een centrale plaats in de woonkamer. Gezien deze centrale plaatsing zou het apparaat perfect kunnen fungeren als command center van de in opkomst zijnde smart homes. Helaas zijn we er nog niet en moeten tech bedrijven nog even door sleutelen om elegante en naadloze oplossingen te bedenken.

smart tv's

Samsung lijkt SmartThings mogelijkheden niet verder te ontwikkelen

Samsung wist bijvoorbeeld in 2014 SmartThings Inc te bemachtigen en daarmee ook de SmartThings hub technologie. Helaas er er tot nu toe niet veel gebeurd met de SmartThings hub onder het Samsung beleid. Op het moment kunnen geselecteerde Samsung smart tv’s bestuurd worden via de hub.

Tijdens CES 2016 beloofde Samsung de hub technologie te gaan verwerken in een Smartthings Extend USB dongle. Door de dongle aan te sluiten aan de tv, zou de SmartThings hub niet meer nodig zijn. Samsung lijkt het plan echter te hebben later varen. Waar de dongle in 2016 al zou uitkomen, is er nog steeds geen spoor van het apparaatje.

SmartThings

Andere bedrijven spelen beter in op HomeKit dan Apple zelf

Ook bij Apple lijkt het ontwikkelen van verbeterde hardware met betrekking tot smart tv’s gestagneerd te zijn. Het begon jaren geleden veelbelovend met de Apple TV, waarna ook de HomeKit verscheen.  De Homekit is het smart home platform van Apple, gebaseerd op iOS. Hierin speelt de Apple TV een centrale rol, en zorgt deze ervoor dat de aangesloten apparaten op afstand nog bereikt kunnen worden.

Het lijkt er echter op dat andere bedrijven enthousiaster zijn over het systeem dan Apple zelf. Met de Omna camera van de Taiwanese fabrikant D-Link kunnen naast beelden van de camera zelf ook andere aan de HomeKit aangesloten gadgets op een afstand bekeken worden. Dezelfde beelden kunnen niet bekeken worden via de Apple TV. Het wordt wellicht tijd voor Apple om de touwtjes weer in handen te nemen.

D-Link Omna

Meer focus op voice control

Waar er schijnbaar wat de hardware betreft niet zoveel beweging in lijkt te zitten, lijkt er nu meer animo te zijn de software verder te ontwikkelen. Steeds meer bedrijven investeren in de ontwikkeling van voice controlled applicaties. Met de Apple TV kan bijvoorbeeld via Siri gezocht worden naar een specifiek programma of een bepaalde app worden geopend. Met de komst van de Google Assistent zijn audio opdrachten ook mogelijk in combinatie met de Chromecast. Hier is nog wel een Google Home smart speaker voor nodig. De nieuwste smart tv’s van Vizio zijn hier extra handig voor. Deze hebben de Chromecast functionaliteit standaard al ingebouwd.

Zullen smart tv’s echt smart worden?

Hoewel de hardware niet verder ontwikkeld lijkt te worden, zou met de huidige systemen een stuk meer bereikt kunnen worden dan nu het geval is. Het probleem is dat er telkens workarounds nodig zijn om precies te bereiken wat je wilt en het nog allemaal stroef verloopt. Hopelijk zal de injectie van de voice control systemen de ontwikkeling van de smart tv’s een boost geven, waardoor ze uiteindelijk echt intelligent worden.

Hoewel de smart tv’s nog niet echt heel smart zijn, lijkt de Seed toch wel wat meer in huis te hebben. Deze smartphone groeit uit tot een tablet, laptop, pc en als klap op de vuurpijl ook een smart tv.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smart tv’s zijn nog steeds niet slim genoeg
Sluiten