Televisie kijken ongezond? Zo hou jij je hersenen een stuk gezonder

Wetenschap Lisanne Beijen 12 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

We leren al op jonge leeftijd dat te veel tv kijken niet goed voor ons is. ‘Daar krijg je vierkante ogen van’, hoor je je ouders, grootouders of oppas vast nog wel zeggen. Vond je dat irritant? En hoor je deze opmerking misschien nog steeds wel eens van een bemoeizuchtige huisgenoot of goed-bedoeld-maar-irritant-bezorgde partner? De oplossing is simpel en houdt jou op lange termijn gezonder.

Wat er ‘slecht’ is aan televisie kijken? Het is geen goede work-out voor de hersenen. Of beter gezegd; het zet de grijze massa te weinig aan het werk. De simpele oplossing om je hersenen gezonder te houden is simpelweg door ze meer beweging te geven en dus minder tv te kijken. Dit is vast niet de oplossing waar je op hoopte, maar laat ons uitleggen waarom dit toch echt de enige beste oplossing is.

Televisie kijken is ‘sedentair gedrag’, en dat is niet best

Heb je iemand ooit horen zeggen dat zitten het nieuwe roken is? Voeg daar televisie kijken maar aan toe. Tv kijken is namelijk, net als zitten, sedentair gedrag. Dit zijn activiteiten waarbij je heel weinig energie gebruikt, zoals lang stilzitten of liggen (niet wanneer je slaapt).

Weinig lichaamsbeweging kan leiden tot gezondheidsklachten. En dan bedoelen we niet alleen lichamelijke gezondheid, maar ook onze geestelijke gezondheid. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat veel televisie kijken een negatief effect heeft op bepaalde cognitieve functies. Niet alleen voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen.

Zo wees een wetenschappelijk onderzoek uit 2019 in Science Reports uit dat meer dan 3,5 uur tv kijken per dag er bij volwassenen voor zorgt dat het verbale geheugen (kortetermijngeheugen)in de daarop 6 volgende jaren afneemt. Hersenen worden tijdens het televisie kijken onvoldoende gestimuleerd.

Dit onderzoek laat zien dat sedentair gedrag niet alleen negatieve gevolgen kan hebben voor onze lichamelijk gesteldheid, maar dat het ook aantoonbare negatieve gevolgen heeft voor de functionaliteit van onze hersenen.

Netflix binge watching Bingen
Bingen (Afbeelding: Anastasia Shuraeva / Pexels)

Nu veel tv kijken betekent later minder onthouden

Naast dit wetenschappelijke onderzoek werden er onlangs ook verschillende andere onderzoeksresultaten van andere (en oudere) onderzoeken geanalyseerd en gepresenteerd over de effecten van tv kijken op de hersenmassa van volwassenen. Drie verschillende onderzoeken wezen allemaal uit dat lang tv kijken de gezondheid van onze hersenen beïnvloedt.

De drie onderzoeken leggen alledrie een verband tussen het verminderen van cognitieve functies van de hersenen en een verkleinde grijze massa en veel televisie kijken. Denk je dat nu veel tv kijken geen invloed heeft op hoe jij als je oud en grijs bent functioneert? Dan heb je het dus fout, als het aan dit wetenschappelijke onderzoek ligt. Deze laat namelijk zien dat jongvolwassenen tot volwassenen van een gemiddelde leeftijd die veel tv kijken op latere leeftijd minder grijze massa hebben, ongeacht hun fysieke beweging.

hersenen wetenschappelijk onderzoek televisie kijken
Grijze massa op de foto (Afbeelding: Anna Shvets / Pexels)

Je kunt dus zoveel sporten als je wilt, maar als je jezelf iedere avond beloont op vier uur Netflixen dan bestaat de kans alsnog dat je op latere leeftijd meer moeite hebt met je concentratie, een slechter geheugen, last krijgt van je spraak, oriëntatie en andere cognitieve functies. Misschien is een puzzel kopen of een sudoku-boekje invullen dus toch niet zo’n suf idee.

Benieuwd wat je kunt doen voor een goede workout? Een elektrische fiets blijkt geen verkeerde optie. Geloof je ons niet? Lees het hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen