Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 16 dec 2020

Smartphone gebruiken achter het stuur? In België hebben ze het direct door

In België wordt een systeem getest dat kan zien of iemand achter het stuur aan zijn smartphone zit. In Nederland hebben we al zo’n systeem. Wanneer dit systeem ziet dat je op je telefoon zit, dan kan er een boete uitgeschreven worden. Toch kan de polite in België het systeem vooralsnog niet inzetten.

Verkeersinstituut Vias laat in een onlangs gepubliceerd bericht weten dat dit systeem met succes kan vastleggen wanneer een bestuurder op zijn smartphone zit, terwijl die eigenlijk met rijden bezig moet zijn. De camera’s die hiervoor gebruikt worden, worden op boven de weg geplaatst. Ze worden bijvoorbeeld opgehangen onder bruggen en kunnen vanuit meerdere hoeken foto’s maken, om die vaststelling te kunnen doen. Zodoende worden alle passerende auto’s gefotografeerd. De camera’s zijn gericht op de vooruit, maar maken ook foto’s van de kentekenplaat. Ook wordt er gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie.

Gebruik je smartphone niet achter het stuur

Die kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat onnodige foto’s gefilterd worden (foto’s waarop mensen gewoon aan het rijden zijn). Ook worden gezichten onherkenbaar gemaakt. Mocht de politie aldaar op basis van deze gegevens zien dat je je smartphone gebruikt, dan kan er een boete uitgeschreven worden. Er wordt ook gelet op andere zaken, zoals of bestuurders en bijrijders wel een gordel dragen. Vias wil verder zien dat de Belgische regering de regels omtrent autorijden strenger maakt, zodat mensen ook niet ondertussen de krant lezen of filmpjes kijken op hun laptop.

smartphonehouder Lidl Ultimate Speed
Ultimate Speed smartphonehouder (Afbeelding: Lidl)

Nederland en België zetten stappen

De Belgische politie kan het systeem nog niet gebruiken, dan moet er namelijk eerst een wetswijziging komen. Het VRT meldt dat die wetswijziging volgend jaar doorgevoerd wordt. Wanneer dit gebeurt, dan is België waarschijnlijk het tweede land waarin een dergelijk systeem actief is — mocht alles goed gaan. In Nederland draaien de camera’s als sinds november.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vias

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Smartphone gebruiken achter het stuur? In België hebben ze het direct door
Sluiten