Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 8 jul 2016

Smartphone als stoorzender: zo blijf je productief werken

De mobiele telefoon en smartphone hebben de manier waarop we communiceren totaal veranderd. We hebben overal toegang tot het internet, en zijn 24 uur per dag bereikbaar. Iedereen verwacht daardoor ook zo snel mogelijk antwoord! Het is een zegen én een vloek, als je productief wilt werken.

Enerzijds is dat enorm gaaf, maar een smartphone kan je ook gigantisch afleiden. Wegleggen is meestal geen optie: je hebt gebruikt hem ook professioneel! Hoe blijven je collega’s toch productief, met zo’n ding voor hun neus?

Verantwoordelijkheid

Personeel en collega’s met een groot verantwoordelijkheidsgevoel laten zich minder snel afleiden door hun smartphone. Ze mogen van zichzelf pas kijken als er echt tijd voor is.

Dit is relaxt voor de baas, die geen tijd heeft om iedereen full-time te controleren. Voor collega’s onderling ook: je krijgt geen scheve blikken omdat iemand de halve dag zit te whatsappen.

Neem genoeg pauze

Het lijkt alsof je in een pauze maar een beetje zit te lummelen, maar da’s niet waar! Als je lang bezig bent, dan moet je even je hoofd leegmaken. Kost even een kwartiertje, maar daarna ga je weer fris aan de slag, en ben je weer productief. Heeft niets met luiheid te maken!

Een korte pauze is ook een ideaal moment om even je privé-berichten te checken, een grappig artikeltje te lezen, of WANT te checken.

Onzekerheid

Soms zitten collega’s of werknemers een beetje met hun smartphone te spelen. ‘Jongens, er is nog genoeg te doen!’ De kans bestaat dat ze niet lui zijn, maar even niet weten wat er allemaal nog moet gebeuren!

Hier is heldere communicatie van belang. Als je je hele dag kunt vullen met werk, dan raak je minder snel afgeleid. Als je het even niet weet, dan dwalen je gedachten al snel af!

Demotivatie

Gemotiveerd personeel werkt graag, en houdt het tempo er in. Werknemers en collega’s die zich miskend voelen… niet echt. Iemand die erg z’n best doet, maar niet wordt gewaardeerd, kan er ineens met de pet naar gooien. Waarom zou je je uitsloven, toch?

Het is belangrijk dat de sfeer op het werk goed blijft. Probeer werknemers of collega’s op een positieve manier te motiveren. Soms is de smartphone op zich niet het probleem, maar alleen een symptoom!

Hoe blijven jullie productief in het smartphonetijdperk? Plant eens een digitale boom. Verbeter je concentratie in het social media-tijdperk, of check hoe je beter gefocust blijft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smartphone als stoorzender: zo blijf je productief werken
Sluiten