Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 17 jul 2018

Batterij en mobiele data besparen op vakantie: zo werkt het

Het is vakantietijd en dat betekent erop uit trekken om nieuwe spannende plekjes te ontdekken. Voor sommige mensen betekent dat nieuwe ruige gebieden trotseren, terwijl anderen liever een nieuw strand bezoeken aan de Franse kust. Voor beide soort vakanties geldt echter dat je meestal niet constant een stopcontact in de buurt hebt om je smartphone mee op te laden en dat er niet altijd en overal gratis wifi zal zijn. Met deze vijf tips haal je het uiterste uit je smartphone batterij en databundel.

Alvast batterij besparen

Als je normaal gesproken je smartphone vrolijk gebruikt en in de tussentijd niet oplaadt, krijg je op een gegeven moment een waarschuwing dat je batterij nog maar zoveel procent vol is met de (niet optionele) suggestie om de speciale spaarstand in te schakelen.

Op vakantie kun je natuurlijk ook weer wachten tot het zover is, maar je kunt ook al meteen de besparende modus inschakelen. Als je dat doet, gaat je batterij meteen al een stuk langer mee en krijgt op een gegeven moment niet op je kop van je toestel.

Als je een iPhone hebt ga je hiervoor naar de settings en zoek je vervolgens naar het Battery gedeelte, waar je kunt beginnen met energie besparen. Op een Android toestel kun je vanaf boven naar beneden swipen en de Battery Saver optie kiezen.

Achtergrondactiviteit beperken

Wat behoorlijk aan je batterij kan slurpen, zonder dat je het door hebt, zijn apps die op de achtergrond nog allerlei dingen doen. Deze achtergrondactiviteiten doen ze zelfs als je niet bezig met ze bent en als je de apps in kwestie weinig gebruikt, moeten ze misschien wel gewoon van je batterij afblijven.

Als je een Android toestel hebt met Android Oreo, zit je op zich al behoorlijk goed. Met Oreo introduceerde Google striktere regels met betrekking tot achtergrondactiviteiten van apps. Op de iPhone kun je naar Settings > General > Background App Refresh gaan om te bepalen welke apps bezig mogen zijn, terwijl je ze niet actief gebruikt.

Powerbank mee

Natuurlijk kan het zelfs met batterij besparende maatregelen toch voorkomen dat je toestel op een gegeven moment onvermijdelijk leeg raakt. Als je in de middle-of-nowhere bent hoef je op zich alsnog niet in paniek te raken.

Je kunt namelijk gewoon een powerbank meenemen om extra batterijleven toe te voegen aan je telefoon. Zorg er wel voor dat je powerbank voordat je vertrekt zelf opgeladen is, anders zit hij in hetzelfde schuitje als je smartphone. Een opgeladen backup powerbank kan in dat geval erg handig zijn.

powerbank smartphone batterij opladen

Alvast kaarten downloaden

Tegenwoordig gebruik je in EU landen gewoon je normale bundel en hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten door data gebruik. Waar je je natuurlijk nog steeds zorgen over moet maken, is dat je bundel op een gegeven moment wel op kan raken. Als er een app is die je op vakantie vaak gebruikt, is het je navigatie app en deze verbruikt juist behoorlijk wat data met zijn kaarten. Je weet dat je waarschijnlijk om aanwijzingen gaat vragen, dus wees verstandig en download de kaarten van tevoren (via wifi) op je telefoon.

Overigens kun je dit trucje behalve met kaarten ook met je series en muziek uithalen. Ook in de Netflix en Spotify apps kun je namelijk van tevoren content downloaden, zodat je onderweg het internet niet eens nodig hebt. Voor Spotify heb je dan wel een Premium abonnement nodig.

smartphone navigatie

Geen onnodige data gebruiken

Andere apps die veel data kunnen verbruiken zijn social media apps en vooral automatisch downloadende video’s zijn hier de boosdoeners. Als er gratis wifi is, heb je geen probleem. Als de benodigde data uit je bundel wordt genomen, is het wat minder. Gelukkig kun je instellen dat je apps niet automatisch video’s en foto’s downloaden, maar dat je zelf bepaalt welke content het waard is om gedownload te worden. Bij Facebook kun je dat instellen onder het Settings & Privacy menu onder Settings > Videos and Photos. Bij Autoplay kun je bepalen of content automatisch wordt gedownload.

Bij Twitter kun je een zelfde soort foefje uithalen door op je profiel icoon te tappen en Settings and Privacy te kiezen. Onder Data Usage kun je de Video autoplay optie instellen om alleen wifi te gebruiken. Om hetzelfde bij Instagram te bewerkstelligen ga je voor het tandwiel naast Edit Profile en kies je Cellular Data Use.

Schakel Use Less Data in om je dataverbruik te beperken. Ook in Snapchat kun je tenslotte automatische downloads uitschakelen. Hiervoor tap je op het Bitmoji icoon helemaal linksboven en vervolgens ga je voor het tandwiel. Daar kies je voor Additional Services > Manage, waar je Travel Mode in kunt schakelen.

Voordat je al deze foefjes op vakantie kunt uithalen, moet je natuurlijk wel eerst op vakantie zijn. Daarvoor moet je misschien eens deze vijf handige sites bekijken, waardoor je lekker goedkoop op vakantie kunt.

Lifehacker

Reageer op artikel:
Batterij en mobiele data besparen op vakantie: zo werkt het
Sluiten