Ilona Braam
Ilona Braam Tech 22 aug 2018

Deze 5 innovaties geven je smartphone batterij een enorme boost

Het liefst zou je willen dat de batterij van je smartphone eeuwenlang meegaat en dat wanneer hij dan toch leeg is, je binnen een minuut weer op 100 procent zit. Helaas zijn we daar nog lang niet, maar onderzoekers zijn wel druk bezig met het ontwikkelen van allerlei nieuwe manieren om onze smartphone batterijen drastisch te verbeteren en ze lijken al best ver te zijn. Dit zijn bijvoorbeeld vijf innovaties die je batterij een enorme boost zouden moeten geven.

Micro-supercondensatoren: sneller opladen en onbreekbaar

Wetenschappers aan de Rice University in Houston zijn bijvoorbeeld bezig met micro-supercondensatoren, waardoor je batterij zo’n 50 keer sneller zou kunnen opladen dan de lithium-ion batterijen die we nu gebruiken. Met het oog op de veiligheid, blijken batterijen met de miniatuur supercondensatoren ook nog eens behoorlijk onkwetsbaar te zijn. Nadat ze in een test 10.000 keer gebogen waren, bleven ze gewoon nog functioneren.

Micro-supercondensatoren

Op het moment is het nadeel aan dit soort batterijen helaas wel dat ze ontzettend duur zijn om te produceren. Er zijn wel al ideeën om dit proces goedkoper te maken, door bijvoorbeeld lasers te gebruikens. Deze zouden in theorie zelfs in een vel plastic een elektrodepatroon kunnen branden, waardoor de kosten omlaag schieten.

Gouden nanodraden: blijven even goed werken

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië zijn weer bezig met een batterij, welke werkt met gouden nanodraden. Deze dunne draden zijn zo’n duizend keer dunner dan een menselijk haar en zouden voor een batterij zorgen, die niet minder gaat presteren als hij vaak is opgeladen. Zo werd tijdens de testen een batterij met nanodraden binnen drie maanden meer dan 200.000 keer opgeladen. En wat bleek? Hij deed het nog steeds even goed als in het begin. Helaas gaan de draden wel snel kapot, aangezien ze zo dun zijn. Maar door ze te verwerken in een elektrolyt-gel zou dit probleem al grotendeels geschrapt kunnen worden.

Batterij gouden nanodraden
Mya Le Thai van de universiteit van Californië ontwikkelde de nanodraad gebaseerde technologie voor batterijen.

Dual carbon: milieuvriendelijk en geen kans op explosies

Dan hebben we de Ryden Dual Carbon batterij van het bedrijf Power Japan Plus. Dit is een heel nieuw type batterij, welke koolstof gebruikt en daardoor ook nog eens milieuvriendelijk is. De batterij zou 20 keer sneller kunnen opladen dan de batterijen die we op het moment hebben en daarbij ook nog eens meer energie kunnen opslaan. Ook zou de kans op explosies behoorlijk klein zijn en dat is toch wel iets waar veel gebruikers sinds 2016 zich mee bezig houden.

Dual Carbon batterij

Koperschuim: kleiner en goedkoper

Dan hebben we nog de schuimbatterij van het bedrijf Prieto. Nee het ziet er niet uit als een schuimige massa, maar het bedrijf gebruikt een koperschuim substraat om 3D structuren op te bouwen. Er komen in tegenstelling tot bij lithium-ion batterijen, geen liquide elektrolyten bij kijken die giftige bijproducten produceren en ook nog eens ontvlambaar zijn. Verder laadt de schuimbatterij sneller op, heeft hij een langere levensduur, kan hij kleiner gemaakt worden en is hij ook nog goedkoper om te produceren. Het is de bedoeling dat we de batterijen eerst bij smartphones en smartwatches zien verschijnen en mogelijk in de toekomst bij elektrische auto’s.

Opvouwbare batterij

De opvouwbare batterij Jenax J Flex gaat op zich niet veel langer mee dan een standaard lithium-ion batterij, maar heeft natuurlijk wel als voordeel dat hij flexibel is. Hij zou zelfs 200.000 keer gevouwen kunnen worden, zonder dat hij minder gaat presteren. De batterij is ontwikkeld om te gebruiken in wearables en kleding, maar we weten dat verschillende smartphonemakers ook bezig zijn met opvouwbare toestellen. Dan is het uiteraard handig dat de batterij ook mee vouwt.

opvouwbare batterij Jenax J Flex

Helaas zal het nog wel even duren voordat we deze innovaties in onze toestellen zien verschijnen. En mix van alle vijf zou in een fantasiewereld moeten zorgen voor een über-batterij, maar in realiteit zal dat waarschijnlijk wel niet gaan.  Totdat het zover is kunnen we gelukkig ook nog zelf dingen doen om onze batterijen wat langer mee te laten gaan. Op deze manier bespaar je bijvoorbeeld op vakantie je batterij en mobiele data.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

One More Thing

Reageer op artikel:
Deze 5 innovaties geven je smartphone batterij een enorme boost
Sluiten