Smartphone of camera als webcam? Alle mogelijke manieren op een rij!

Dacht je voor 2020 misschien niet echt na over de kwaliteit van je webcam? Dan is dat in 2020, met alle Zoom-vergaderingen en -afspraken vast veranderd. Een goede webcam is belangrijk voor een goede thuiswerk set-up. Gelukkig spelen verschillende camera- en smartphonefabrikanten daar slim op in zodat jij een van deze apparaten kunt gebruiken.

Hulp nodig bij het opzetten van de webcam via je camera of smartphone? Lees hieronder dan hoe je de camera van je Android- of iOS smartphone omtovert, en hoe je een zelfs een DSLR camera kunt gebruiken voor je vergaderingen via Zoom.

Android smartphone (of Android tablet) gebruiken als webcam

Wanneer je computer of laptop geen camera heeft, deze niet goed werkt, of je deze liever niet gebruikt betekent dit niet dat je alle videovergaderingen zonder beeld moet bijwonen. Je kunt je smartphone namelijk ook inzetten als webcam. Die werkt vaak een stuk beter dan een ‘ouderwetse’ webcam en de ingebouwde webcam van je laptop.

De Play Store staat vol met apps die de camera van je smartphone omtoveren in een webcam. DroidCam is een van de betere opties. Download deze app vanuit de Play Store en download daarna dezelfde app (klik hier voor de download) ook op je computer (dit kan alleen op Windows 10 en Linux, helaas niet op een Mac). Heb je beide apps gedownload? Volg dan de instructies op je desktop app voor de verdere installatie.

DroidCam webcam Android
DroidCam (Afbeelding: DroidCam)

Het is mogelijk om je smartphone via een USB-kabel of via wifi te verbinden met de app op je laptop of computer. Voordat je de app kunt gebruiken vraagt de app op je computer om het IP-adres van je smartphone. Die kun je vinden door DroidCam op je smartphone te openen; de app laat automatisch het IP-adres van je smartphone zien.

Is de app helemaal geïnstalleerd? Dubbelcheck dan in de desktop-app of de app toegang heeft tot video en audio van je smartphone voordat je de smartphone als webcam inzet.

iOS smartphone of iPad als webcam

Ook voor iOS zijn er een aantal apps die de camera van je iPhone of iPad laten functioneren als webcam. Een goede optie voor op je iOS-apparaten is de gratis app EpocCam (deze app werkt alleen op iOS 10.3 en hoger). Download de app vanuit de App Store op je smartphone en op je computer of laptop. Deze laatste hoeft overigens geen Mac te zijn maar kan ook een Windows 10-computer zijn.

Nadat de app op beide apparaten is geïnstalleerd en beide apparaten gebruik maken van hetzelfde wifi-netwerk kun je de webcam activeren.

Thuiswerken
Thuiswerk set-up (Afbeelding: Unsplash / Grovemade)

Gebruik je (DSLR) camera

Wie serieus goed voor de dag wil komen tijdens een virtuele vergadering kan zijn (DSLR) camera gebruiken als webcam. Met dit haarscherpe beeld lijkt het haast alsof je echt met elkaar om dezelfde vergadertafel zit. Hoe je je camera gereed kunt maken voor je Zoom-sessies hangt af van het merk van de camera. De verschillende fabrikanten hebben hier namelijk vrijwel allemaal eigen software voor.

Zo kun je voor je Canon camera’s bijvoorbeeld EOS Webcam Utility downloaden, voor je Fujifilm camera de Fujifilm X Webcam-app, voor je Nikon camera de Nikon Webcam Utility, voor een Olympus camera (geen DSLR) de OM-D Webcam Beta-app, en de Imaging Edge Webcam software voor je Sony camera.

Reageer op artikel:
Smartphone of camera als webcam? Alle mogelijke manieren op een rij!
Sluiten