Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 5 okt 2018

Vijf smartphone frustraties die je met een dongle oplost

Het is absoluut zo dat smartphones handige dingen zijn en je leven een stuk makkelijker kunnen maken. Toch komen ze ook met hun mankementen en kunnen ze voor behoorlijk wat frustraties zorgen. Sommige van deze frustraties kun je aan de andere kant makkelijk oplossen met een simpele dongle. Niet alles, maar deze vijf frustraties kun je in ieder geval wel met een dongle omzeilen.

Te weinig opslagruimte

Na een batterij die telkens maar leeg raakt, is gebrek aan opslagruimte één van de grote smartphone frustraties. Als je een Android toestel hebt, kun je nog een microSD kaart gebruiken om wat meer ruimte te creëren maar ook dat raakt op. Wat je waarschijnlijk niet wist is dat je ook je externe harde schijf of USB-stick kunt koppelen aan je toestel om je vele foto’s en video’s van je telefoon te halen. Er bestaan behoorlijk wat adapters, die je USB-C of oudere microUSB poort kunnen omzetten naar een “normale” USB poort waar je je USB-apparaat op kunt aansluiten. En sommige USB-sticks kun je zelfs rechtstreeks aansluiten op je smartphone. Bij sommige toestellen krijg je de adapter er al bij, zoals de Samsung Galaxy S9 toestellen.

Als je een iPhone hebt, zijn je opties wat beperkter maar het kan nog steeds. Zo kun je bijvoorbeeld met de Leef iBridge USB stick aan de slag, die speciaal is bedoeld voor je iPhone of iPad. Hij is helaas wel wat duurder dan veel van de sticks voor de Android toestellen.

iPhone USB stick

Waar is de headphone jack?

Dan is er de frustratie van de headphone jack. Steeds meer smartphonemakers kiezen ervoor om de 3,5mm poort weg te halen en deze te vervangen met bijvoorbeeld een USB-C poort. Apple is één van de eerste die begon met zijn vendetta tegen de headphone jack met als gevolg dat je bijna gedwongen wordt om een draadloze koptelefoon te kopen. Als je ontzettend blij was met je oude en dure headphone, kun je deze blijven gebruiken met een dongle. Het is niet echt ideaal, maar in ieder geval hoef je niet weer geld uit te geven aan een nieuwe koptelefoon.

Als je een iPhone hebt, kun je gaan voor een lightning-naar-mini-jack adapter voor maar 10 euro. Uiteraard zijn er ook adapters voor je Android smartphone, die je USB-C poort omzetten naar een mooie opening voor je headphone jack.

USB-C naar headphone jack dongle

Dongle voor betere audio opnames

Hoewel we tegenwoordig steeds betere audio opnames kunnen maken met onze smartphones, zijn deze natuurlijk nog steeds niet je van het. Daarvoor zijn de microfoons van de toestellen net niet goed genoeg. Mocht je nog een toestel hebben met een headphone jack, of een adapter hebben voor je USB-C toestel, kun je gaan voor iets als de LK Multimedia iRig MIC Cast microfoon voor je toestel. Hiermee maak je toch wat betere opnames.

Mocht je een Lightning poort tot je beschikking hebben, dan wordt de Shure MOTIV MV88 microfoon door velen aangeraden om de opnamekwaliteit van je iPhone een boost te geven. Zoals vaak het geval is met accessoires voor je iPhone, is deze weer een stukje duurder dan de opties voor Android.

iphone microfoon

Op het grote scherm zonder wifi

Als je het display van je smartphone in het groot op je tv wilt zien, kun je daar natuurlijk iets als Google’s Chromecast  voor gebruiken. Zo kun je lekker in het groot Netflix streamen of je games spelen. Met een kabel wordt de verbinding echter een stukje stabieler en sneller en je kunt je kabel natuurlijk een stuk makkelijker meenemen als je op pad gaat. Om een HDMI kabel aan je toestel te koppelen heb je wel, zoals waarschijnlijk al verwacht, een dongle nodig.

USB-C HDMI dongle

Als je een iPhone hebt, kun je gaan voor de Lightning-naar-digitale-AV adapter. Deze sluit je aan op je smartphone en vervolgens kun je je HDMI kabel erop aansluiten. Ook voor Android heb je soortgelijke dongles, maar dan natuurlijk met USB-C is plaats van Lightning. Deze dongle verandert je USB-C poort zelfs in een HDMI-poort, normale USB poort en weer een USB-C poort.

Smartphone als computer

En soms wil je als laatste je smartphone als desktop computer gebruiken inclusief monitor, muis en toetsenbord. En waarom ook niet, de dingen zijn tegenwoordig krachtig genoeg. Helaas heb je dit niet zo één twee drie voor elkaar met alleen een dongle. Je hebt dan namelijk ook software nodig om een desktop omgeving te creëren.

Samsung DeX Station

Er zijn wel bepaalde toestellen die het een stuk makkelijker maken. Zo kun je verschillende smartphones van Samsung, zoals de Galaxy S8 en S9 toestellen, makkelijk omtoveren tot desktop computer met Samsung’s DeX Station. Voor de S9 toestellen heb je zelfs geen Docking Station meer nodig, maar alleen een USB-C-naar-HDMI kabel voor je monitor. De muis en het toetsenbord kun je uiteraard via Bluetooth aansluiten. Ook Huawei is met het idee bezig geweest en vanaf de Mate 10 is er ook een soort desktop modus, waarmee je aan de slag kunt.

Een andere frustratie met betrekking tot je smartphone is dat je op vakantie vaak te kampen krijgt met een slechte wifi-verbinding. In dit artikel vertellen we je gelukkig hoe je een betere verbinding krijgt in ieder hotel, zodat je dit jaar voorbereid op wintersportvakantie kunt.

Gizmodo

Reageer op artikel:
Vijf smartphone frustraties die je met een dongle oplost
Sluiten