Smartphone gebruiken in de auto? De politie vindt je nu nog makkelijker

Apps Jeroen Kraak 1 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Een smartphone moet je natuurlijk nooit gebruiken achter het stuur. Doe je dat toch? Dan heeft de politie een nieuw middel in handen waarmee ze je nog sneller te pakken krijgen.

Je moet gewoon nooit je smartphone aanraken als je achter het stuur zit. Het zorgt voor gevaarlijke omstandigheden op de weg. Er zijn al veel ongelukken daardoor veroorzaakt. Toch is het voor de politie soms vrij lastig om het waar te nemen. Een nieuwe camera brengt daar verandering in.

De politie gaat smartphonegebruikers pakken

Vanaf donderdag krijgen alle tien regionale eenheden de beschikking over een MONOcam. De AI-camera werd eerst alleen getest door de politie in Midden-Nederland, maar dat bevalt zo goed dat de andere regio’s er ook een krijgen.

De MONOcam is grotendeels door de politie ontwikkeld. De software kan waarnemen wanneer een bestuurder een apparaat in de hand houdt. Deze werkt volgens de politie zo goed dat ze niet eens hoeven te bewijzen of een bestuurder daadwerkelijk aan het appen of aan het bellen is. Dat is ook niet nodig, omdat de smartphone alleen al in je hand houden strafbaar is.

Zo werkt het

De MONOcam van de politie werkt als volgt: als het een overtreding vaststelt, stuurt deze een melding naar een agent. Deze moet beoordelen of er inderdaad een apparaat in de hand wordt gehouden. Dan volgt er nog een dubbel controle door een andere politieman. Als dit door beide positief is beoordeeld kan de overtreder een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau verwachten. Wel moet er een vingerkootje op de foto en de contouren van een telefoon zijn te zien.

In totaal zitten er in de database van de politie 120.000 foto’s van bellende bestuurders die de computer herkent, meldt De Telegraaf. Bij elke nieuwe foto zorgt de AI ervoor dat het systeem verder wordt verfijnd.

Net zoals bij mobiele snelheidscontroles zal de MONOcam op verschillende plaatsen langs de weg worden gezet. Deze worden meermaals per dag verzet, zodat het lastig wordt voor een app als Flitsmeister om een melding te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen