Ilona Braam
Ilona Braam Elektrische auto's 25 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

WANT Guide: zo gebruik je veilig je smartphone in de auto

De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks worden er wereldwijd duizenden ongelukken veroorzaakt, omdat bestuurders afgeleid zijn. Helaas wordt een groot deel van deze afleidingen veroorzaakt doordat mensen teksten, bellen of bezig zijn met navigatie apps tijdens het rijden. Daarom is het tegenwoordig verboden voor automobilisten om nog met een telefoon in de auto bezig te zijn als dit niet handsfree gebeurt. Er komt echter meer bij kijken dan gewoon je telefoon in een standaard zetten. Hier moet je op letten bij handsfree je smartphone gebruiken in de auto.

De beste positie voor je smartphone

Om te beginnen heb je dus een houder nodig, die het werk van je handen overneemt. Er zijn behoorlijk was opties op de markt en het hoeft helemaal niet duur te zijn. Een paar mogelijkheden zijn de iOttie Easy One Touch 3 voor 33,99 euro, de Kenu Airframe Autohouder voor 17,99 euro en de MobiGear Smartphone Autohouder voor 17,95. Overigens zijn er ook autohouders voor je tablet.

Nadat je een autohouder hebt uitgezocht is het ook belangrijk waar je hem bevestigt. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. In principe zijn er drie plaatsen waar je een houder kunt bevestigen: het ventilatierooster, de voorruit en op je audio speler. Daarbij zijn er verschillende bevestigingsmethodes van zuignappen tot magnetische systemen.

Zoek een positie waarbij je makkelijk naar het display kunt kijken zonder bijvoorbeeld je hoofd te ver te moeten draaien. Probeer verschillende plaatsen uit en bepaal zelf wat je het fijnst vindt. Je wil natuurlijk ook weer geen nekklachten krijgen. Ook moet je er nog makkelijk bij kunnen om bijvoorbeeld een bestemming in te voeren in je navigatiesysteem.

Smartphone autohouder voor handsfree bellen etc

Je smartphone handsfree gebruiken via je dashboard

Android Auto en Apple CarPlay zijn twee smartphone projectie-standaarden die ervoor zorgen dat je smartphone ook werkt via je dashboard.  De systemen geven je een soort aangepaste versie van je smartphone display, dat makkelijker is gemaakt om te gebruiken tijdens het rijden. Ook wordt spraakherkenning ingeschakeld, zodat je nergens meer aan hoeft te komen. Zowel Android Auto als CarPlay hebben eigen opties voor het gebruik in combinatie met je dashboard.

Android Auto

Android Auto is uiteraard voor Android gebruikers en kun je zelfstandig gebruiken op je telefoon of via het dashboard. Het zorgt ervoor dat je display wat duidelijker wordt, zodat je makkelijker teksten kunt lezen. Ook heeft het grote kaarten met informatie over onder andere het weer en verschillende bestemmingen. Google Maps en Spotify hebben een speciaal interface wanneer je ze gebruikt met Android Auto. Verder heb je nog opties om bijvoorbeeld notificaties uit te zetten of het interface automatisch te activeren wanneer Bluetooth stereo wordt gedetecteerd. Op het moment moet je smartphone wel via een draad verbonden worden aan het systeem. In de toekomst zou hier verandering in moeten komen.

Android Auto

Apple CarPlay

Als je iOS gebruikt heb je Apple CarPlay nodig. Dit systeem werkt met Siri als slimme assistent, welke verschillende taken kan uitvoeren. Zo kan ze uitzoeken hoe je ergens moet komen, berichten sturen en telefoontjes plegen. Hiervoor hoef je alleen te praten. Vergeet wel niet de  “Hey Siri”  optie aan te zetten, zodat je de assistent kunt activeren zonder aan je telefoon te zitten. De app iCarMode geeft je een Android Auto een soort interface met grote knoppen en makkelijkere toegang tot andere apps zoals Music en Contacts. Op deze manier hoef je niet de ingebouwde opties van Apple te gebruiken als die je niet aanstaan. CarPlay kun je behalve via een USB kabel ook via Bluetooth verbinden aan je auto systeem.

Apple CarPlay

Steeds meer auto’s worden uitgerust met de mogelijkheid om Android Auto en Apple CarPlay te gebruiken. Zo gebruik je de systemen vrolijk in de nieuwe Renault Espace en de nieuwe Peugeot 308. Als je nog een wat oudere auto hebt kun je hem natuurlijk ook een upgrade geven met bijvoorbeeld de Sony XAV-AX100 voor 499 euro. Hiermee wordt je oude auto ook Android Auto en CarPlay compatible en het kost toch wat minder dan een nieuwe auto kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WANT Guide: zo gebruik je veilig je smartphone in de auto
Sluiten