Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 31 mei 2020

Smartphone kwijt of gestolen? Deze dingen moet je doen!

Is je smartphone kwijt of gestolen? Dat kan veel stress opleveren. Zo bevat je smartphone waarschijnlijk wachtwoorden, creditcard-informatie en foto’s waarvan je liever niet hebt dat ze in verkeerde handen terecht komen. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je moet doen als je smartphone kwijt of gestolen is.

Wiens smartphone kwijt is of gestolen is doet er goed aan om in ieder geval de onderstaande dingen te checken en acties te ondernemen. Ook wie zijn smartphone nog wél heeft kan een aantal maatregelen nemen in het geval hij wel ooit kwijtraakt of gestolen wordt. Al is dit natuurlijk niet te hopen.

1. Voorzorg: gebruik een sterk wachtwoord

Een wachtwoord invoeren om je scherm te ontgrendelen lijkt misschien wat overbodig maar dat is het niet. Het is een welkome extra laag van bescherming als je smartphone is gestolen. Stel daarom uit voorzorg een sterk wachtwoord in voor het ontgrendelen van je smartphone. We hoeven je vast niet uit te leggen dat je geboortedatum geen sterk wachtwoord voor je toestel is. Of voor welk apparaat of account dan ook. 1234 en 0000 gelden ook niet als sterke wachtwoorden.

2. Smartphone kwijt of gestolen? Schakel ‘Find My Device’ of ‘Find my iPhone’ in

Deze tweede tip is er ook een voor wie zijn smartphone nog wel in handen heeft. Schakel deze functies in bij de instellingen van je smartphone in het geval dat je hem ooit kwijtraakt of hij gestolen wordt. Dankzij deze functie kun je jouw smartphone namelijk vinden en van afstand uitschakelen en leeg maken. Zo kan de dief in ieder geval niet bij jouw data.

find my device logo telefoon kwijt smartphone kwijt
Het logo van Find my Device. (Afbeelding: Google)

3. Schrijf het IMEI nummer van je smartphone op

We hopen natuurlijk niet dat het gebeurt, maar mocht je smartphone toch gestolen worden dan zal je blij zijn als je het IMEI nummer ergens hebt genoteerd. IMEI (International Mobile Equipment Identity) is een uniek nummer dat jouw specifieke toestel identificeert. Als je smartphone is gestolen en online te koop wordt aangeboden kan hij met dit nummer worden geïdentificeerd.

4. Is je smartphone kwijt of gestolen? Track hem dan

Je kunt je smartphone via GPS tracker met een ander apparaat. Log in op Android.com/find of iCloud.com/find om de locatie van je smartphone te achterhalen. Zie je je smartphone op de kaart verschijnen? Stap dan niet direct op de fiets om hem weer terug te halen, maar rapporteer dit bij de politie. Het kan namelijk gevaarlijk zijn de dieven of de persoon die jouw gestolen smartphone heeft gekocht zelf te confronteren.

5. Smartphone gestolen? Blokkeer je simkaart

Weet je zeker dat je smartphone niet gewoon achter de bank is gevallen maar echt is gestolen? Laat je provider dan weten dat je smartphone is gestolen en blokkeer je simkaart. Dit kun je vaak eenvoudig zelf online fixen.

Reageer op artikel:
Smartphone kwijt of gestolen? Deze dingen moet je doen!
Sluiten