Je smartphone is slechter voor het milieu dan je denkt

Pop-Culture Ilona Braam 11 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Als je denkt aan milieuvervuiling, doemen er waarschijnlijk fabrieken op met hun donkere vervuilende wolken en auto’s met hun uitlaatgassen. De ICT sector wordt vaak niet genoemd als we het hebben over milieuvervuiling en wordt door velen juist gezien als goed voor het milieu, omdat het bepaalde vervuilende fysieke activiteiten vervangt door ze virtueel te maken. Uit een onderzoek van Inverse, blijkt echter dat de ICT sector integendeel juist wel behoorlijk bijdraagt aan vervuiling en dat je smartphone hierin een grote rol speelt.

ICT sector tegen 2040 de helft zo vervuilend als transport sector

In het onderzoek is gekeken naar de bijdrage van apparaten zoals laptops, PC’s, smartphones, tablets en monitoren. Ook is gekeken naar de benodigde infrastructuur, zoals communicatie netwerken en data centra.

Wat blijkt is dat de relatieve globale voetafdruk van de ICT industrie wordt verwacht te groeien van 1 procent in 2007 naar 3,5 procent tegen 2020 en zelfs 14 procent tegen 2040.

Dat is meer dan de helft van de bijdrage van de wereldwijde transport sector.  Vooral zorgwekkend is dat deze groei grotendeels incrementeel toeneemt.

fabrieken

Smartphone steeds vervuilender

Vooral smartphones lijken als groep voor een groot percentage van de vervuiling te zorgen. Binnen de ICT sector zou de bijdrage aan vervuiling groeien van 4 procent in 2010 naar 11 procent tegen 2020.

Dat is meer dan laptops, PC’s en monitoren elk bijdragen. Als we naar absolute cijfers kijken, groeit de bijdrage van de smartphone aan milieuvervuiling van 17 megaton CO2 per jaar naar 125 megaton CO2 uitstoot per jaar.

Productie smartphones grote boosdoener

Het grootste deel van deze vervuiling wordt echter niet veroorzaakt door het gebruik van smartphones, maar door de productie van de toestellen. Naast de energie om de smartphones te maken, zorgt ook het mijnen naar de benodigde materialen zoals goud,  yttrium en lanthanum voor vervuiling.

Wat ook meehelpt aan de vervuiling zijn de mobiele abonnementen, die mensen stimuleren om elke twee jaar een nieuw toestel te kopen. Hierdoor moeten er meer toestellen geproduceerd worden en ontstaat er meer afval van oude smartphones, die niet gerecycled worden. Maar zo’n 1 procent van de toestellen zou daadwerkelijk gerecycled worden.

smartphone fabriek

Mobiele communicatie stimuleert vervuiling

Als we kijken naar de infrastructuur, zouden datacentra en communicatie netwerken qua uitstoot groeien van 215 megaton CO2 per jaar in 2007 naar 764 megaton CO2 per jaar tegen 2020.

Ter vergelijking: in 2016 wat de uitstoot van heel Canada 730 megaton CO2. De groei van mobiele netwerken en datacentra wordt gestimuleerd door de groeiende mobiele communicatie. Voor elk bericht en elke email die je verstuurt, moet er namelijk ergens een server zijn om de data te kunnen verwerken. Deze servers zijn dan ook dag en nacht actief.

Mobiele communicatie geboost door software

Hoewel er veel vervuiling gebeurt in naam van de hardware, lijkt de software dit te stimuleren. Mobiele besturingssystemen zoals Android en iOS en de bijbehorende steeds groter groep apps stimuleren mobiele communicatie. Daarbij hebben grote software bedrijven zoals Google, Amazon en Facebook de grootste datacentra ter wereld.

Google

Wat te doen?

Het ziet er dus naar uit dat smartphones op een gegeven moment misschien nog vervuilender kunnen worden dan auto’s. Al helemaal aangezien we binnenkort ook nog eens gaan overstappen op elektrische auto’s, die geen CO2 meer uitstoten. De oplossing lijkt ver te zoeken.

Ga je nu echt minder appjes versturen omdat ze bijdragen aan milieuvervuiling? Wat je in ieder geval wel zou kunnen doen is je oude smartphone recyclen wanneer je een nieuwe koopt en misschien heb je ook alweer niet zo vaak een nieuw toestel nodig.

We kunnen ons ook focussen op zoveel mogelijk duurzame energie gebruiken. Een rapport wijst uit dat het mogelijk zou moeten zijn om tegen 2050 alleen nog maar duurzame energiebronnen te gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Inverse

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen