Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 31 jan 2019

Smartphone op de fiets? Dit bedrag moet je binnenkort lappen!

De plaag van fietsers die onderweg hun smartphone gebruiken, wordt binnenkort aangepakt. In Den Haag heeft men het al drie jaar over een verbod op smartphones op de fiets. Op 1 juni is het niet meer toegestaan om al fietsende WhatsApp of Instagram door te scrollen. Je smartphone blijft dus in je zak.

Smartphone op de fiets? Boete!

Maar goed, dat wisten we al. Maar hoeveel ga je moeten lappen als je toch betrapt wordt? Betrouwbare bronnen hebben daar nu een prijskaartje aangehangen: 95 euro. Oftewel, als de politie jou bekeurt voor het gebruiken van je telefoon op de fiets, dan moet je 95 euro betalen.

Dat is geen willekeurig bedrag. De boete is afgestemd op andere straffen die op dit moment gelden voor fietsers. Als je bijvoorbeeld onder invloed fietst, dan moet je 100 euro betalen. Door rood licht fietsen kost je 95 euro, en niet werkende lichten komt je op een boete van 55 euro te staan.

Breder verbod

Anno 2019 zijn er echter veel meer gadgets dan enkel smartphones. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met smartwatches? Eigenaren van een Apple Watch ontspringen niet de dans. In plaats van een ‘mobiele telefoon’, wordt straks een verbreed verbod op het gebruiken van ‘mobiele elektrische apparaten’ gehanteerd. Even snel het volgende nummer selecteren in de Spotify-app is dus niet meer toegestaan.

Maar hoe ver gaat het verbod? Dat blijft deels onduidelijk. AirPods met Siri zijn in principe ook mobiele elektrische apparaten, maar je hoeft ze niet vast te houden. Aan de andere kant kun je ze wel met je handen bedienen, waarmee ze weer wel in het plaatje van afleidende apparaten passen dat door minister Van Nieuwenhuizen wordt geschetst.

Het voorstel van de minister wordt aankomende vrijdag besproken in de kamer. Alles wijst erop dat het verbod vervolgens vanaf 1 juni van kracht zal gaan.

OneMoreThing

Reageer op artikel:
Smartphone op de fiets? Dit bedrag moet je binnenkort lappen!
Sluiten