Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 26 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Het is officieel: smartphone op de fiets wordt verboden

Het heeft twee jaar geduurd, maar dan heb je ook wat: vanaf juli 2019 gaat het officiële smartphoneverbod voor fietsers van kracht. Althans, als het aan het kabinet ligt. Even WhatsApp of Google Maps checken terwijl je onderweg bent is dan niet meer toegestaan.

Smartphone onder het fietsen verboden

Het gaat om een nieuw wetsvoorstel van ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Smartphones gebruiken achter het stuur is al verboden, maar gebruik tijdens het fietsen was voorheen altijd een uitzondering, vanwege de lagere snelheid.

Toch kun je er niet omheen dat fietsers het risico op verkeersongelukken op die manier drastisch vergroten. Door de opkomst van sociale media en chat-apps kijken fietsers vaker naar hun telefoon dan ooit. Sterker nog, bij twintig procent van ongevallen met fietsers tussen de 12 en 14 jaar spelen smartphones een rol.

Daarmee is de huidige uitzonderingsregel achterhaald, zo beredeneren de bovengenoemde ministers. Overigens geldt de voorgestelde uitbreiding van het verbod niet enkel voor fietsers. Ook trambestuurders en bestuurders van voertuigen voor gehandicapten vallen eronder.

Wat valt eronder?

Maar goed, het is 2018. We hebben meer gadgets op zak dan enkel een smartphone. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de Apple Watch? Ook daar heeft het wetsvoorstel een antwoord op. Het verbod spreekt niet langer van een mobiele telefoon, maar van mobiele elektrische apparaten.

Daar vallen smartwatches dus ook onder, omdat ook slimme horloges voor afleiding in het verkeerd zorgen. Tegelijkertijd maakt die uitbreiding het verbod wel vager. Waar is de grens? Zijn oordopjes met daarop een slimme assistent ook mobiele elektrische apparaten?

Ook wordt het checken van je route via diensten als Google Maps dus een stuk lastiger. Gelukkig zijn daar alternatieven voor. Je kunt de slimme assistent van je smartphone bijvoorbeeld instructies laten uitspreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Het is officieel: smartphone op de fiets wordt verboden
Sluiten