Kiara Angelino
Kiara Angelino Gadgets 22 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Kinderen slapen slechter door blootstelling aan smartphone en tablet

Kinderen hebben nou eenmaal veel slaap nodig. Zo simpel is het. Sommige ouders geven hun kind echter een smartphone of tablet om zich mee te vermaken of om tot rust te brengen. Stop daarmee. Het blijkt uit een onderzoek dat peuters die met smartphones of tablets spelen minder slapen.

Volgens onderzoekers van de Birbeck University London slapen kinderen die smartphones of tablets gebruiken minder dan peuters die dat niet doen. Elk uur dat een peuter op zo’n apparaat zit zorgt voor 15 minuten minder nachtrust.

Leeftijd van de kinderen

In totaal zijn er 715 ouders met kinderen onder de drie jaar ondervraagd. In het onderzoek is er gekeken naar hoe lang het kind op een apparaat zit en wat het slaappatroon is. 75 procent van de peuters gebruikt dagelijks zo’n apparaat.

Elke minuut slaap is belangrijk

Wat vooral opvalt is dat de kinderen die een smartphone gebruiken meer in de middag slapen. De kinderen slapen dan namelijk 10 minuten langer. Dit is echter te kort in vergelijking tot de volledige nachtrust. Een van de onderzoekers wijst er echter wel op dat elke minuut slaap bij peuters belangrijk is.

Er zijn ook voordelen

Het smartphonegebruik onder peuters zorgt ook voor positieve kanten. Zo zorgt het gebruik ervoor dat de motoriek van de peuters zich sneller ontwikkelt. Het is dus niet alleen maar een slechte eigenschap dat peuters een smartphone gebruiken. Er wordt dan ook aangeraden om het gebruik niet volledig te verbieden. Maar reduceren is wel belangrijk.

Het is nog te vroeg om concrete conclusies te trekken, maar dat de apparaten te linken zijn aan slaapproblemen is een feit. Een van de onderzoekers geeft namelijk aan dat er ook naar het gebruik van televisie moet worden gekeken. Dit kan ook een belangrijke rol spelen in het slaaptekort.

Een paar tips

Wil je dat je kinderen zich continu op positieve wijze ontwikkelen? Verminder dan het gebruik van smartphones en de televisie. Laat de kinderen met speelgoed spelen. Ook is het belangrijk dat kinderen één uur voor het slapengaan niet tegen een scherm aankijken. Het is belangrijk om kinderen vroeg te leren waarom slaap zo belangrijk is. Met dit slimme bed zul je dan ook altijd plezier beleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Kinderen slapen slechter door blootstelling aan smartphone en tablet
Sluiten