Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 31 jul 2017

Ontgrendel je in de toekomst je smartphone met emoji? ?

Enig idee hoe vaak je je smartphone ontgrendelt per dag? Waarschijnlijk niet. Het ontgrendelen van je smartphone is een hersenloos klusje. Je huisnummer, geboortedatum; veel smartphone PIN’s zijn vaak voor de hand liggende codes. Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een emoji PIN op je smartphone niet alleen lastiger te kraken is, maar ook nog eens leuker om in te typen. Win-win! Dus vergeet je smartphone PIN (oké niet letterlijk), want binnenkort gebruik je :-) emoji.

Safety first!

Het ontgrendelen van een smartphone gebeurt meerdere keren per dag, of wat zeggen we, ontelbaar vaak. De meeste smartphones worden ontgrendeld met een code of een vingerafdruk. Uit onderzoek is gebleken dat het onthouden van afbeeldingen makkelijker is dan het onthouden van een cijferreeks of letters.

Numerieke PIN’s bestaan uit getallen van 0 tot 9 en een woord als PIN is vaak niet zo snel en handig om in te typen. Een code gemaakt van emoji daarentegen kan bestaan uit een combinatie van een reeks van de 2500 bestaande emojis. Met een combinatie van de kleurrijke afbeeldingen als PIN zou je een code kunnen maken die bijna niet te kraken is. Emoji worden veel gebruikt in gesprekken en in social media posts, maar ze zijn nog veel functioneler dan dat. smartphone PIN

Makkelijker kunnen ze je smartphone PIN niet maken, thanks emoji!

Een team van de Technischnische Universiteit Berlijn, de Uml Universiteit en de Universiteit van Michigan hebben een systeem ontwikkeld om Andoid smartphones te ontgrendelen met emoji. Voor het ontwikkelen van het systeem, dat EmojiAuth heet, voerden ze aller eerst een experiment uit. In het experiment lieten ze 27 participanten een numerieke PIN maken van 12 getallen en de andere 27 participanten maakten een PIN maken van 12 emoji.

Uit het eerste experiment bleek dat de numerieke PIN vaker werd onthouden dan de emoji PIN. Dat kan wel komen doordat mensen gewend zijn om numerieke PIN’s te onthouden. De participanten die een emoji PIN moesten maken en onthouden bleken wel meer lol te hebben in het invoeren van hun code.

Aan het einde van de hele studie werd de veiligheid van de wachtwoorden met afbeeldingen getest. De participanten van het experiment werd gevraagd om het wachtwoord van ander participanten af te kijken. Uit de resultaten van deze test bleek dat de codes die bestonden uit zes willekeurige emoji het moeilijkst af te kijken waren.

Met het onderzoek willen de onderzoekers laten zien dat het gebruik van afbeeldingen niet alleen veilig is maar ook nog eens leuk. Zo zie je maar dat iedereen er een andere definitie van ‘lol’ op na houdt..

Op dit moment is het nog niet mogelijk je smartphone te vergrendelen met emoji. Check hier wat je tot die tijd kunt doen om je smartphone zo veilig mogelijk te vergrendelen.

Reageer op artikel:
Ontgrendel je in de toekomst je smartphone met emoji? ?
Sluiten