Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 27 apr 2018

Handige Harry: waarom Apple niet wil dat je zelf je iPhone mag repareren

Oeps, smartphone laten vallen. Weer een barst erbij. Gelukkig kun je zelf je smartphone (laten) repareren. Maar als het aan Apple, Microsoft en andere bedrijven ligt komt daar echter een einde aan. Maar waarom? Het antwoord is minder simpel dan je wellicht zou denken.

En weer een barst erbij…

Smartphones zijn zeer kwetsbaar, wat voor prijzig hoesje je ook hebt aangeschaft. Je gebruikt ze altijd en overal, waarbij een ongeluk in een klein hoekje zit.

Per dag tikken we honderden keren op onze smartphone. Je hoeft maar een van die keren je toestel te laten vallen en je zit voor de rest van het jaar opgescheept met een barst in je scherm.

smartphone repareren

Gelukkig kun je zelf je gadgets repareren, mits je de skills hebt. En anders heb je vast een handige neef, of kan een lokale toko ermee aan de slag. Liever even knutselen dan een gloednieuwe telefoon kopen.

En gelijk heb je, want het is jouw toestel. Als het aan bedrijven als Microsoft en Apple ligt, is dat echter helemaal niet zo logisch. Wat hen betreft ben je gelijk je garantie kwijt als je zelf je toestel repareert.

Apple bepaalt liever zelf hoe duur het is om je iPhone te repareren. Ka-ching!

Zelf je gadgets repareren

Verschillende Amerikaanse staten hebben in de afgelopen jaren wetten geïntroduceerd die het makkelijker en goedkoper maken om je gadgets te repareren, samengevat onder de mooie noemer: Right to Repair.

Apple steekt flinke bedragen in het lobbyen tegen dat soort wetten. Als het aan de techgigant ligt mag je helemaal niet zelf je smartphone openschroeven. En daar is het bedrijf lang niet de enige in. Wat hebben ze er op tegen?

smartphone repareren

Het korte en voor de hand liggende antwoord: ze willen geld verdienen. Microsoft heeft natuurlijk liever dat je een nieuwe gadget moet aanschaffen. Apple bepaalt liever zelf hoe duur het is om je iPhone te repareren. Ka-ching!

Daar kunnen we ons heel druk om gaan maken, maar in the end willen bedrijven gewoon geld verdienen. Daarom is het zo belangrijk dat overheden het opnemen voor de doorsnee consument.

Maar dat is het simpele, korte antwoord. Het echte probleem is groter. Dealen met elke handige Harry levert allerlei problemen op voor Apple. Ja, op papier is het mooi als iedereen zelf zijn smartphone mag repareren, en we zijn ook zeker van mening dat dat je goed recht is, maar is het praktisch?

Een tikkende tijdbom

Het repareren van je gadgets is een precisiewerkje. Er kan al snel wat mis gaan, al helemaal als je met batterijen en glas moet werken. Dan kun je denken, dat is dan je eigen probleem, maar zo werkt het helaas niet.

We doen Microsoft, Apple en alle andere techgiganten tekort als we simpelweg concluderen dat het enkel om geld draait

Dat is een tikkende tijdbom, een PR-ramp van formaat. Voorbeeldje: ik koop de Samsung Galaxy S8, maar na een tijdje werkt de batterij niet meer. Ik besluit zelf de batterij te vervangen, wat goed lijkt te gaan.

Een maand later gaat er echter iets mis met het moederbord, en begint het toestel te roken. Lang niet elke consument beseft dan dat het zijn eigen schuld is. Voor je het weet gaat iemand verhaal halen op sociale media, en krijgt Samsung overal de schuld van.

“Vrouw loopt brandwonden op door iPhone”, “Kind blind na ontplofte smartphone” etc. Je kent de headlines. Vaak wordt dan weggelaten wie er echt schuldig is. Apple levert immers het toestel, dus dan zal het wel Apple’s verantwoordelijkheid zijn.

Grijs gebied

Het is een grijs gebied waar je als bedrijf geen controle over hebt. We doen Microsoft, Apple en alle andere techgiganten tekort als we simpelweg concluderen dat het enkel om geld draait. Dat klopt natuurlijk wel, maar dat is niet het hele verhaal.

smartphone repareren

Moeten we dan toch verbieden dat consumenten hun eigen elektronische apparaten mogen repareren? Nee, absoluut niet. Jij hebt ervoor betaald, dus het is jouw recht. Dat neemt echter niet weg dat het een ver van perfecte situatie is, zeker in de praktijk.

In een perfecte wereld zou elke consument met de vinger naar zichzelf wijzen als er iets mis gaat bij het repareren van zijn smartphone. Helaas hoef je maar even door WANT.nl te scrollen om te beseffen dat het niet zo werkt.

Ga je toch zelf je smartphone repareren? Check dan eerst dit artikel. Of lees nog even dit lijstje van dingen die je nooit tegen reparateurs moet zeggen.

Reageer op artikel:
Handige Harry: waarom Apple niet wil dat je zelf je iPhone mag repareren
Sluiten